Simone Biles en Naomi Osaka.
Volledig scherm
PREMIUM
Simone Biles en Naomi Osaka. © AP, Aptopix

Osaka, Thiam, Biles... Ex-olympiër en psycholoog ziet taboe over mentale problemen doorbroken worden: “Je hoeft niet langer te tonen hoe sterk je wel bent”

Olympische SpelenEerst Naomi Osaka die langere periodes van depressie kende, afgelopen week was er het verhaal van Simone Biles. De mentale gezondheid van topatleten is tegenwoordig een hot topic. Ex-olympiër en klinisch psycholoog Nathan Kahan (50): “De meeste atleten hebben realistische verwachtingen voor zichzelf. Maar de druk van buitenaf...”

6 reacties

 • patrick de bock

  1 jaar geleden
  Eerlijk, is dat allemaal zo erg? Als je de druk niet aankunt, is er steeds een oplossing: topsport laten varen, een gans andere richting uitgaan en bvb gaan werken zoals god en iedereen.
 • Erwin Werwaarts

  1 jaar geleden
  Als je moet presteren om te tonen aan anderen hoe sterk je wel bent , dan ben je verkeerd bezig . Je presteert om jezelf te belonen , niet anderen . Die natuurlijk mogen meesmaken als je met de vlag zwaait , want een olympische medaille is uiteindelijk een team-prestatie , zelfs bij individuele disciplines . Training , begeleiding , sponsoring , zijn niet 100% individueel , doch de olympische prestatie zelf wel .
 • Ward Berden

  1 jaar geleden
  Mentaal te zwak en topsport onwaardig. Je mag het draaien hoe je het wil. Het is maar goed voor de uitstraling van de Spelen dat ze geen medailles zullen winnen.
 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  Het lijkt de laatste tijd wel alsof mentale problemen een hype worden, als het ware een statussymbool. Wat zouden (of zullen) die mensen doen als zo ooit eens in een job zouden terechtkomen waar elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat uit stress bestaat en je moét verder doen of je eindigt op straat ? Meedoen aan de nieuwe promotiecampagne in België ? Psychiater aan 11 euro per uur, vadertje staat trakteert.
 • Eric Servaes

  1 jaar geleden
  Weer een poco dogma erbij …….
 1. Kleine lettertjes kosten onze olympiërs veel geld: “Vrijdag kregen ze nog vrolijk hun premie uitgereikt op de Memorial, dat smaakt nu zuur”
  PREMIUM
  Olympische Spelen
  148

  Kleine lettertjes kosten onze olympiërs veel geld: “Vrijdag kregen ze nog vrolijk hun premie uitgereikt op de Memorial, dat smaakt nu zuur”

  Van gouden Nina over de Red Lions tot topachtzwemster Fanny Lecluyse: dat zij hun olympische premies in België belast zouden zien, zorgt voor ophef. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) sust door te werken aan een uniforme wet die vrijstelling kan bieden. De timing voor de Tokio-atleten lijkt wél krap. “Anders zullen het meubeltjes van Ikea worden.”
 2. Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belastingvrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een unicum”
  Olympische Spelen
  304

  Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belasting­vrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een uni­cum”

  “Belachelijk. Shame on you”. Zo uitte Nico Derwael, papa van gouden medaillewinnaar Nina Derwael op de Spelen in Tokio, via Facebook zijn onvrede over het nieuws dat de olympische premies in België belastbaar zijn. Of het moet zijn dat de regering alsnog erin slaagt om dit jaar een wet te stemmen om die uitzonderlijk vrij te stellen: “Daar moeten ze dringend werk van maken.”
 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.