Simone Biles en Naomi Osaka.
Volledig scherm
PREMIUM
Simone Biles en Naomi Osaka. © AP, Aptopix

Osaka, Thiam, Biles... Ex-olympiër en psycholoog ziet taboe over mentale problemen doorbroken worden: “Je hoeft niet langer te tonen hoe sterk je wel bent”

Olympische SpelenEerst Naomi Osaka die langere periodes van depressie kende, afgelopen week was er het verhaal van Simone Biles. De mentale gezondheid van topatleten is tegenwoordig een hot topic. Ex-olympiër en klinisch psycholoog Nathan Kahan (50): “De meeste atleten hebben realistische verwachtingen voor zichzelf. Maar de druk van buitenaf...”

6 reacties

 • patrick de bock

  2 maanden geleden
  Eerlijk, is dat allemaal zo erg? Als je de druk niet aankunt, is er steeds een oplossing: topsport laten varen, een gans andere richting uitgaan en bvb gaan werken zoals god en iedereen.
 • Erwin Werwaarts

  2 maanden geleden
  Als je moet presteren om te tonen aan anderen hoe sterk je wel bent , dan ben je verkeerd bezig . Je presteert om jezelf te belonen , niet anderen . Die natuurlijk mogen meesmaken als je met de vlag zwaait , want een olympische medaille is uiteindelijk een team-prestatie , zelfs bij individuele disciplines . Training , begeleiding , sponsoring , zijn niet 100% individueel , doch de olympische prestatie zelf wel .
 • Ward Berden

  2 maanden geleden
  Mentaal te zwak en topsport onwaardig. Je mag het draaien hoe je het wil. Het is maar goed voor de uitstraling van de Spelen dat ze geen medailles zullen winnen.
 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  Het lijkt de laatste tijd wel alsof mentale problemen een hype worden, als het ware een statussymbool. Wat zouden (of zullen) die mensen doen als zo ooit eens in een job zouden terechtkomen waar elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat uit stress bestaat en je moét verder doen of je eindigt op straat ? Meedoen aan de nieuwe promotiecampagne in België ? Psychiater aan 11 euro per uur, vadertje staat trakteert.
 • Eric Servaes

  2 maanden geleden
  Weer een poco dogma erbij …….
 1. Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belastingvrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een unicum”
  Olympische Spelen
  304

  Papa Derwael hoopt dat regering snel werk maakt van belasting­vrije olympische premies: “Wat Nina gedaan heeft, is een uni­cum”

  “Belachelijk. Shame on you”. Zo uitte Nico Derwael, papa van gouden medaillewinnaar Nina Derwael op de Spelen in Tokio, via Facebook zijn onvrede over het nieuws dat de olympische premies in België belastbaar zijn. Of het moet zijn dat de regering alsnog erin slaagt om dit jaar een wet te stemmen om die uitzonderlijk vrij te stellen: “Daar moeten ze dringend werk van maken.”
 2. Een echte olympische heldin: Poolse speerwerpster veilt zilveren medaille om hartoperatie van jongetje te bekostigen
  29

  Een echte olympische heldin: Poolse speerwerp­ster veilt zilveren medaille om hartopera­tie van jongetje te bekostigen

  Nadat ze botkanker heeft overwonnen, staat de Poolse speerwerpster Maria Andrejczyk (25) anders in het leven. De focus op het lot van anderen. Om de hartoperatie in Amerika van een Pools jongetje te financieren, staat ze daarom maar al te graag haar zilveren olympische medaille uit Tokio af. Met dat geld moet de 150.000 euro dure operatie van Miloszek mede gefinancieerd worden.