De Nieuw-Zeelandse transgender atleet Laurel Hubbard.
Volledig scherm
De Nieuw-Zeelandse transgender atleet Laurel Hubbard. © REUTERS

Nieuw-Zeelandse als eerste transgender atleet geselecteerd voor Olympische Spelen

Transgender atleet Laurel Hubbard is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam dat uitkomt op de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft het olympisch comité van het land vandaag bekendgemaakt. Ze zal uitkomen in het onderdeel gewichtheffen.

  1. Het unieke verhaal van Paula Willems, de vrouw die wielrennen op de kaart zette: “Snelste meisje van de wijk dat op rollen leerde rijden en in 1931 Belgisch kampioen werd”
    PREMIUM
    REGIO

    Het unieke verhaal van Paula Willems, de vrouw die wielrennen op de kaart zette: “Snelste meisje van de wijk dat op rollen leerde rijden en in 1931 Belgisch kampioen werd”

    Jolien D’hoore, Lotte Kopecky… het zijn namen die elke wielerliefhebber als muziek in de oren klinken. Er waren echter tijden dat vrouwen op de fiets minder weerklank kregen. Ze reden hun wedstrijden in lange broek omdat blote knieën als onzedig werden beschouwd. Paula Willems was één van die pioniers. In haar thuisgemeente Zelzate -waar ze binnenkort een eigen straat krijgt- werd ze aanvankelijk als een zonderlinge bekeken, maar al snel kreeg ze de steun van internationaal baankampioen Omer De Bruycker. Die leerde haar op rollen rijden. De rest was een tot voor kort onbekende geschiedenis.

Olympische Spelen