Kamila Valieva (rechts) met haar trainster Eteri Tutberidze (links).
Volledig scherm
PREMIUM
Kamila Valieva (rechts) met haar trainster Eteri Tutberidze (links). © Photo News

Kunstschaatster Kamila Valieva: amper 15, maar nu al slachtoffer en ‘wegwerpproduct’ van Russische trainster en arts?

WinterspelenDe Russische kunstschaatster Kamila Valieva legde eind december een positieve dopingtest af. Ze is pas 15 jaar oud en riskeert uit Peking 2022 gezet te worden. Haar verhaal roept veel vragen op, zoals: is het toeval dat alle wonderkindjes van trainster Eteri Tutberidze, onder wie Valieva, al op heel jonge leeftijd weer van het toneel verdwijnen? Insiders fluisteren dat haar pupillen een ‘beperkte houdbaarheidsdatum’ hebben en niet meer dan ‘wegwerpproducten’ zijn.

13 reacties

 • Geert Van de Moortele

  8 maanden geleden
  Wat heeft doping te maken met haar glansprestaties.Talent bestaat niet, alleen hard werken zoals Jacques Brel kundig maakte.Valieva is een harde werker.
 • Elle Devee

  8 maanden geleden
  Anne Onsla. Indien je een product neem waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert heb je wel degelijk voordeel ook al is het een technische sport. De kans is groot dat ze zonder dit hulpmiddel haar handelsmerk, de viervoudige sprong niet zou halen. Trouwens, waarom het innemen als het geen voordeel zou geven. Zonder pardon eruit.
 • Anne Nonsia

  8 maanden geleden
  Hoe wordt je beter van doping in iets zó super-technisch en kunstig als schaatsen? Het gaat niet over snelheid, het gaat niet over kracht (aan hun lichaampjes te zien) en het gaat niet over uithouding. Waarbij helpt doping dan? Talent krijg je er niet van.
 • Tom De Ketelaere

  8 maanden geleden
  Dan had België een medaille op WK als ik juist heb
 • Jurgen Vermaut

  8 maanden geleden
  Tijd dat de bobo's van de overkoepelende federaties eens ter verantwoording worden geroepen. Dit soort mensen in hun sport tolereren ondermijnt de gehele sporttak en is een gevaar voor de atleten. Een kind van 15 kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het gedrag van haar volwassen omgeving.
 1. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 2. REPORTAGE. Schoolklas beleeft op BOIC unieke ‘Olympische Dag’ met hockeyheld Thomas Briels: “Ons verhaal vertelt als een Hollywoodfilm”
  Play
  PREMIUM
  Olympische Spelen

  REPORTAGE. Schoolklas beleeft op BOIC unieke ‘Olympische Dag’ met hockeyheld Thomas Briels: “Ons verhaal vertelt als een Hollywood­film”

  De olympische gouden medaille van hockeyer Thomas Briels ging van kinderhand tot kinderhand, even konden ze sportieve roem tastbaar aanraken. Met Briels als gastspreker had het BOIC op ‘Olympic Day’ een Franstalige schoolklas uit Genappe uitgenodigd voor een unieke leerdag over de olympische waarden, met soms een grappige noot: “Weten jullie hoeveel medailles België in Tokio won? Zestien? Neen, dat is voor Parijs.”