AP
Volledig scherm
© AP

HET DEBAT. Moeten transgender sporters kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen?

Atlete Laurel Hubbard is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam gewichtheffen dat uitkomt op de Olympische Spelen in Tokio. De 43-jarige Hubbard nam deel aan herenwedstrijden voordat ze in 2013 van geslacht veranderde en wordt de eerste transgender die uitkomt op de Spelen. Hoewel haar testosteronwaarden onder de vereiste drempel liggen, zeggen critici dat ze tal van fysieke voordelen heeft. Wat denk jij? Moet een transgender atlete kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele atleten en experts ervan vinden.

89 reacties

 • Marcus Camps

  2 weken geleden
  Aparte categorie maken voor transgenders en homo's en lesbiennes. Die tweede groep balanceert sowieso er ook ergens tussenin. Als je vrouwensport serieus neemt is dat de enige mogelijkheid. Pas dan zullen vrouwen echt geïnteresseerd worden in sport, en serieus genomen worden. Dat het zelfs niet eens bespreekbaar is, is de dood van de vrouwensport op termijn. Vrouwen dienen ook consequent te zijn door nooit deel te nemen aan een wedstrijd waar een transgender is ingeschreven.
 • Martin Martinsen

  3 weken geleden
  Eigen categorie maken, anders NIET meedoen.
 • Ronny Gyles

  1 maand geleden
  Tot spijt van velen misschien is de enige oplossing nieuwe categorieën bijmaken vrees ik. Wie daar tegen gekant is moet even nadenken of alle m/v subcategorieën ook niet moeten verdwijnen of zelfs (extreem) alle m/v categorieën gewoon tot een poule samen gebracht moeten worden...
 • Joris Claes

  1 maand geleden
  Ja, in hun eigen categorie dan.
 • Carlos Baillieu

  1 maand geleden
  Zelf denk ik dat gelijkheid tussen transgender vrouwen en vrouwen er niet is. Maak een aparte categorie voor deze mensen als die er toch moet komen. Transgender mannen idem ze zullen altijd een zekere achterstand hebben. Als dat nodig is dan kan met ook een langere gewichtsklasse of lengte invoeren in atletiek. Om een lang verhaal kort te maken, als een operatie nodig is om bij een bepaald geslacht te horen dat kan je niet deelnemen aan de spelen. We blij met wie je nu bent en wat je wilde.
 1. Recordaantal besmettingen in Tokio maar olympische bubbel houdt stand

  Recordaan­tal besmettin­gen in Tokio maar olympische bubbel houdt stand

  Vandaag telt Tokio 2.848 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste dagaantal ooit en vier keer het gemiddelde aan het eind van vorige maand. Binnen de olympische bubbel lijkt de situatie veel beter onder controle. In Tokio lag de positiviteitsratio op 30 procent, bij de aankomsten op de internationale luchthavens van Japan lag de positiviteitsratio tussen 1 en 25 juli op 0,08 procent. In dezelfde periode werd onder de atleten en bezoekers van de Spelen een positiviteitsratio van 0,02 procent opgetekend. “We houden het testniveau heel hoog en de besmettingsgraad heel laag”, verzekerde Mark Adams, woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité.

Olympische Spelen