EXPLAINER. Vijf nieuwe disciplines in Tokio, maar hoe wordt een sport nu eigenlijk olympisch?

Olympische SpelenTandemsprinten, hinderniszwemmen en schieten op levende duiven waren ooit een olympische sport. Zelfs beeldhouwers en muzikanten konden meedingen voor een medaille. Maar hoe wordt een sport nu een olympische discipline? 

2 reacties

 • Emiel

  1 jaar geleden
  Zoveel dwaze sporten zijn olympisch, zal wel wat met geld te maken hebben ! Misschien nu ook vogelepiek of te darts ? Dwazer wordt het niet !
 • Albert de Lovendeghem

  1 jaar geleden
  Simpel, als de sponsors dat willen én er véél kijkers zijn voor de sport op TV.
 1. REPORTAGE. Schoolklas beleeft op BOIC unieke ‘Olympische Dag’ met hockeyheld Thomas Briels: “Ons verhaal vertelt als een Hollywoodfilm”
  Play
  PREMIUM
  Olympische Spelen

  REPORTAGE. Schoolklas beleeft op BOIC unieke ‘Olympische Dag’ met hockeyheld Thomas Briels: “Ons verhaal vertelt als een Hollywood­film”

  De olympische gouden medaille van hockeyer Thomas Briels ging van kinderhand tot kinderhand, even konden ze sportieve roem tastbaar aanraken. Met Briels als gastspreker had het BOIC op ‘Olympic Day’ een Franstalige schoolklas uit Genappe uitgenodigd voor een unieke leerdag over de olympische waarden, met soms een grappige noot: “Weten jullie hoeveel medailles België in Tokio won? Zestien? Neen, dat is voor Parijs.”
 2. Totalitair regime en weinig democratisch, maar van ‘Duitse verhevenheid’ is in China geen sprake: sporthistoricus beoordeelt vergelijking met nazi-Spelen
  Winterspelen
  10

  Totalitair regime en weinig democra­tisch, maar van ‘Duitse verheven­heid’ is in China geen sprake: sporthisto­ri­cus beoordeelt vergelij­king met na­zi-Spe­len

  Het waren straffe woorden, die schaatsfenomeen Nils van der Poel uitsprak toen hij Peking vergeleek met de beruchte ‘Nazi-Spelen’ van Berlijn 1936. Maar heeft hij gelijk? Met sporthistoricus Roland Renson doken we terug in de tijd: “Er zijn raakpunten, maar het idee van de Duitse fascistische suprematie was heel anders.”