Experts waarschuwen voor heropflakkering van virus in Tokio als Spelen doorgaan: “Aantal infecties zal onvermijdelijk de lucht inschieten”
Olympische SpelenIndien de Olympische Spelen van Tokio volgende zomer ondanks de coronapandemie doorgaan, dan dreigt de lokale bevolking daarvoor de prijs te betalen. Die boodschap brengen verschillende Japanse experts wanneer hen wordt gevraagd wat de impact van het evenement kan zijn op de gezondheidssituatie in Tokio.
Delen per e-mail
Deze week vergadert het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het over de uitgestelde Spelen te hebben. John Coates, voorzitter van de coördinatiecommissie, zal woensdag per videoconferentie een update over de huidige voorbereidingen geven, en twee dagen later staat het 136ste Congres op het programma, ook online.
Intussen noteerde Tokio vorige week donderdag een recordaantal van 224 besmettingen met het nieuwe coronavirus. Japan slaagde er tot dusver nochtans goed in de verspreiding van het virus onder controle te houden. Een gevolg daarvan is dat slechts weinig Japanners antilichamen tegen het virus hebben. Volgens een recente studie zou het in Tokio om slechts 0,1 procent van de inwoners gaan. Dat hele lager cijfer in combinatie met de reële mogelijkheid dat tegen volgende zomer niet iedereen gevaccineerd zal zijn (als er überhaupt een vaccin beschikbaar is) doet bij Japanse infectiologen alarmbellen afgaan.
"Er zullen veel meer infecties zijn als we doorgaan met de Spelen en ze organiseren. Laat daar geen twijfel over bestaan", zo wordt Daiichi Morii, verbonden aan het universitair ziekenhuis van Osaka, geciteerd door Reuters. "Het virus is amper onder controle en als we de mensen laten overvliegen voor een evenement als de Spelen, dan wordt het virus zeker opnieuw binnengebracht. Het aantal infecties zal onvermijdelijk de lucht inschieten."
Katsunori Yanagihara, professor tropische geneeskunde in het universitaire ziekenhuis van Nagasaki, wijst op het erg kleine percentage inwoners in Tokio met antilichamen tegen het coronavirus. "In Japan zijn weinig mensen besmet. Bijna iedereen is er vatbaar voor het virus", onderstreept hij.
Een vaccin zou redding kunnen brengen en momenteel zijn er ruim honderd potentiële vaccins in ontwikkeling, maar experten verwachten dat er voor de Spelen, waar deelnemers uit 200 landen op afkomen, onvoldoende voorraad zal zijn. "Zelfs als er tegen dan een vaccin ontwikkeld is, is het bijna onmogelijk dat het in de hele wereld verspreid zal zijn", zegt Atsuo Hamada, die als professor werkt voor het universitair ziekenhuis van Tokio.
Japan registreerde tot dusver zo'n 20.000 besmettingen en 980 mensen overleden aan het virus. In vergelijking met andere landen zijn dat bemoedigende cijfers. Maar Norio Sugaya, die zetelt in het influenzapanel van de Wereldgezondheidsorganisatie, ziet er voor zijn land geen reden in om zich veilig te voelen.
"Ik ben heel ongerust als ik de verhalen hoor over hoe Japan succesvol met de eerste golf is omgegaan, hoe men het een 'Japans mirakel' noemt", zegt hij. "Ik vind het angstaanjagend wanneer mensen geloven dat Japan onverslaanbaar is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
Olympische spelen Japanse sponsors blijven Olympische Spelen trouw
Ondanks het uitstel naar komende zomer vanwege de coronapandemie hebben alle Japanse sponsors hun contracten met de organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio verlengd, zo werd bekendgemaakt. -
Olympische Spelen Slecht signaal in de aanloop naar de Olympische Spelen: grootste Japanse sumokampioen test positief
In Japan is de belangrijkste sumoworstelaar, de 35-jarige Hakuho, besmet met het coronavirus. Nieuws dat ze in het land, met de oog op de Olympische Spelen van 23 juli tot 8 augustus, kunnen missen als kiespijn. -
-
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
PREMIUM
Olympische Spelen Binnen 200 dagen starten Olympische Spelen in Tokio: krijgt Thiam wel de kans om haar goud te verdedigen? En op hoeveel medailles mikt het BOIC?
In de propvolle sportzomer van 2021 zijn de Olympische Spelen het neusje van de zalm. Vandaag over exact 200 dagen, op 23 juli, staat de openingsceremonie gepland van Tokio 2021. Of gooit corona toch nog roet in het eten? Een stand van zaken met prangende vragen over de impact van de crisis en de Belgische olympiërs. -
Meer sport Hanne Maudens houdt zevenkamp voor bekeken na burn-out: “Ik had geen gevoelens meer”
Opmerkelijke carrièreswitch voor Hanne Maudens, na Nafi Thiam de beste Belgische zevenkampster aller tijden: ze houdt de meerkamp voor bekeken en stapt over naar de loopnummers (400m en 800m). Aan Atletieknieuws vertelde de 23-jarige atlete dat het fysiek en mentaal op was.
0 reacties