Nafi Thiam vliegt haar coach Roger Lespagnard om de hals nadat ze haar tweede gouden medaille op de Spelen heeft behaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Nafi Thiam vliegt haar coach Roger Lespagnard om de hals nadat ze haar tweede gouden medaille op de Spelen heeft behaald. © BELGA

Ex-atleet, ex-voetballer, ex-burgemeester en ex-Kamerlid: dit is Roger Lespagnard (74), de coach achter Nafi Thiam

Even leek hij de tweede olympische titel van zijn poulain te moeten missen door een positieve Covid-test, maar na een hertest mocht Roger Lespagnard toch het atletiekstadion in. De 74-jarige coach van Nafi Thiam is een man die van vele markten thuis is. Hij stond zelf drie keer op de Spelen, voetbalde bij Standard, was jarenlang burgemeester en zelfs volksvertegenwoordiger. “Nafi en ik hebben het­zelfde karakter. We zijn beiden echte competitiebeesten.”

 1. PORTRET. De zorgeloze, maar niet vanzelfsprekende jeugd van Gouden Nafi: “Als ik het moeilijk heb, denk ik aan wat mijn mama heeft moeten doormaken”
  PREMIUM

  PORTRET. De zorgeloze, maar niet vanzelf­spre­ken­de jeugd van Gouden Nafi: “Als ik het moeilijk heb, denk ik aan wat mijn mama heeft moeten doormaken”

  Zelf vond Nafi Thiam (26) haar jeugd zorgeloos. Een beetje atletiek omdat haar mama Daniele dat deed. Goeie punten op school. Veel vriendinnen. Rhisnes, een dorpje bij Namen, was een veilige haven. Maar vanzelfsprekend was het niet, in een gezin van vier kinderen met enkel het leerkrachtenloon van moeder. Gelukkig was er een pot confituur om haar aan het lopen te krijgen. Een wàt? “Zo ben ik met atletiek begonnen, ja: voor een potje confituur.”
 2. Next Gen olympiërs, de 24 voor ‘24. Ontdek onze (verborgen) Belgische parels voor de Spelen van Parijs
  Play
  Olympische Spelen
  7

  Next Gen olympiërs, de 24 voor ‘24. Ontdek onze (verborgen) Belgische parels voor de Spelen van Parijs

  24 voor Parijs 2024. België verlaat de Olympische Spelen van Tokio met zeven medailles. Wij kijken nú al verder, want er staat een verse lichting te drummen om ons land op de volgende Spelen naar glorie te leiden. 24 atleten uit 18 verschillende onderdelen, gewikt en gewogen door een panel van experten. Ontdek vanaf morgen de vijfdelige reeks ‘Next Gen olympiërs’.