Eerste transgender op Spelen beëindigt loopbaan na zeer teleurstellende olympiade: “De leeftijd heeft me ingehaald”
UPDATEGewichthefster Laurel Hubbard beëindigt haar loopbaan. De 43-jarige Nieuw-Zeelandse deed dat een paar dagen na haar optreden op de Olympische Spelen. Hubbard was de eerste transgender die meedeed aan de Spelen, maar haar deelname eindigde in een anticlimax: ze moest na tien minuten en drie mislukte pogingen weer naar huis.
De deelname van Hubbard zorgde vooraf voor veel discussie. Concurrenten oordeelden dat ze in het voordeel was omdat ze als jongen was geboren. Hubbard werd echter al vroeg uitgeschakeld. “De leeftijd heeft me ingehaald. Sterker nog, als we eerlijk zijn heeft het me waarschijnlijk enige tijd geleden al ingehaald”, zei Hubbard, die meer dan 20 jaar ouder was dan de meeste van haar rivalen.
Hubbard prees het Internationaal Olympisch Comité voor het tonen van “moreel leiderschap” voor haar deelname en ze hoopt dat de discussie over deelname van transgenderpersonen verder wordt gevoerd.
Anticlimax
De vroege uitschakeling kwam op een zeer ongelukkige wijze tot stand. Hubbard was uit balans bij haar eerste poging 120 kilo te trekken. Ook haar tweede poging was ongeldig. DNF (‘Did Not Finish’), stond er achter haar naam. En bij nummer drie opnieuw geen balans. Amper tien minuten duurde haar olympische avontuur dus. Onze landgenote Anna Van Bellinghen eindigde als elfde.
De polemiek over transgender mensen in de sport hoeft dus niet nog eens los te barsten. Want dat was bij een eventuele podiumplaats - Hubbard behoorde tot de medaillekandidaten - ongetwijfeld het geval geweest. Een verlegen Hubbard wuifde na haar derde poging eens naar de aanwezigen en vormde met de vingers een hartje. Alsof ze zo toch leek te zeggen blij te zijn op dit podium gestaan te hebben. Ook al duurde het maar heel even. Een buiging later was ze alweer weg. De coulissen in.
Laurel Hubbard onderging op haar 35ste een geslachtsverandering. Ze nam/neemt de vereiste medicatie om haar testosteronwaarde onder de 10 nanomol per liter te houden en voldoet zo aan de regels zoals het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die in november 2015 uitschreef. Hubbard kreeg haar olympisch ticket voor Tokio toegewezen als best gerankte atlete in haar gewichtsklasse (+87 kg) uit Oceanië. Ze was zo de eerste transgender persoon ooit op de Spelen. Dat zijn de feiten.
Nu de controverse. Het kalf ligt vooral gebonden bij de leeftijd waarop Hubbard aan haar transitie begon. De Nieuw-Zeelandse maakte haar puberteit als man door, met alle fysieke kenmerken die dat met zich meebrengt. Dé vraag was, en daar bestaat in de wetenschap nog geen consensus over: in welke mate haalt Hubbard daar nu nog een voordeel uit?
Collega-gewichthefsters uitten volop kritiek. Onze landgenote Anna Van Bellinghen noemde Hubbards deelname een slechte grap. “Iedereen die ooit op topniveau aan gewichtheffen heeft gedaan, voélt dat de situatie oneerlijk is. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar niet ten koste van anderen.” De Duitse Sabine Kusterer pleitte voor een aparte categorie voor olympiërs die niet in de traditionele hokjes te vatten zijn. Zie ook transgender vrouw Chelsea Wolfe, reserve bij het Amerikaanse BMX-team en de non-binaire Quinn, middenvelder bij het Canadese vrouwenvoetbalelftal.
Volgens de vooraanstaande Britse biologe Emma Hilton presteren transgender vrouwen die hun puberteit als man doormaakten, ná hun transitie slechts vijf procent minder goed. Voor haar transitie tilde Hubbard op z’n best 300 kilo (trekken en stoten); heel gewoontjes, internationale podia zouden daar niet mee gehaald worden. Na haar transitie haalde ze 285 kilo en won ze zilver op het WK van 2017. Vijftien kilo minder, een kleine vijf procent. Zet dat af tegen het krachtverschil van 31 procent tussen mannen en vrouwen in het gewichtheffen en meteen is te begrijpen waarom de verontwaardiging bij andere atletes zo groot is. Maar vandaag werd het dus niets voor Hubbard.
Een verlegen Laurel Hubbard weigerde achteraf alle interviews. Hoewel er nochtans vele journalisten speciaal voor haar naar het gewichtheffen waren afgezakt. Door het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité werd ze vooral afgeschermd als “iemand die erg op haar privacy is gesteld”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Winterspelen10
Totalitair regime en weinig democratisch, maar van ‘Duitse verhevenheid’ is in China geen sprake: sporthistoricus beoordeelt vergelijking met nazi-Spelen
Het waren straffe woorden, die schaatsfenomeen Nils van der Poel uitsprak toen hij Peking vergeleek met de beruchte ‘Nazi-Spelen’ van Berlijn 1936. Maar heeft hij gelijk? Met sporthistoricus Roland Renson doken we terug in de tijd: “Er zijn raakpunten, maar het idee van de Duitse fascistische suprematie was heel anders.” -
olympische spelen
Roetsj mee naar beneden door Snow Dragon, de gloednieuwe olympische rodelbaan
Nog 100 dagen en het is zover, dan gaan de Olympische Winterspelen van start in de Chinese hoofdstad Peking. Een van de disciplines is skeleton, op een klein sleetje en met het hoofd eerst door de rodelbaan vlammen. -
-
Olympische Spelen7
Briels pakte in Tokio goud met Red Lions: “Hoop dat we premie volledig krijgen”
Thomas Briels, die met de Red Lions olympisch goud pakte in Tokio, heeft bij VTM NIEUWS gereageerd op het nieuws dat onze medaillewinnaars mogelijk een deel van hun premie moeten afstaan aan de fiscus. “Het zou raar zijn, want we hebben België toch veel gegeven tijdens de Spelen.” -
Zwemmen1
Longinfectie wordt Braziliaanse olympiër Ian Matos (32) fataal
Triest nieuws uit de zwemwereld. De Braziliaanse duikkampioen Ian Matos, in 2016 vanop de 3 meter-plank van de partij op de Olympische Spelen in Rio, is overleden aan de gevolgen van een niet aan Covid 19-gerelateerde longinfectie. Matos stelde geïnspireerd te zijn door het Engelse duikicoon Tom Daley. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Buitenland17
“VS gaan Olympische Winterspelen in Peking diplomatiek boycotten”
De Amerikaanse regering zal volgens CNN binnenkort officieel aankondigen dat zij geen overheidsfunctionarissen zal sturen naar de Olympische Winterspelen 2022 in Peking. President Joe Biden maakt de diplomatieke boycot in de loop van deze week officieel bekend, stellen verschillende bronnen tegenover de nieuwszender.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnders Verhamme
Joris VanGestel
Christiaan Vernist
Sam Bedfort
Jonathan Dekeyser