Britse olympiërs gebruikt als proefkonijnen voor ‘wondermiddel’ van US Special Forces tijdens London 2012, sportinstantie ontkent
Olympische SpelenUit onderzoek is acht jaar na datum gebleken dat Britse atleten op de Olympische Spelen te Londen in 2012 door UK Sport als proefkonijnen werden ingezet. Men testte toen een experimenteel energiedrankje dat oorspronkelijk was ontworpen voor de US Special Forces. Het zorgde volgens Daily Mail voor heel wat neveneffecten bij enkele sporters. UK Sport zelf ontkent in alle talen.
Delen per e-mail
Een geheim project van UK Sport tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 is aan het licht gekomen. 91 Britse atleten uit acht verschillende disciplines kregen een prestatiebevorderend middel in de vorm van een energiedrankje - DeltaG genaamd - geserveerd. Het project zou naar verluidt honderdduizenden ponden hebben gekost, uit de portemonnee van de Britten. UK Sport is het overheidsorgaan dat zich bezighoudt met de Olympische en Paralympische spelen.
UK Sport kon niet garanderen dat het product, dat in principe enkel voor onderzoek gebruikt mocht worden, in lijn zou zijn met de antidopingregulering. Daarnaast was er ook de mogelijkheid dat neveneffecten zouden kunnen optreden. De organisatie verzekerde echter dat het zelf aansprakelijk zou zijn als het zou misgaan, met een geheimhoudingsverklaring. Atleten mochten alleen over het project communiceren met de onderzoekers of collega-atleten die het product ook consumeerden, en bevestigden dat UK Sport niet aansprakelijk kon worden gesteld bij een gefaalde dopingtest. Ze stelden de atleten echter gerust door te vermelden dat de ketonen slechts tijdelijk actief zijn en dus moeilijk op te sporen in latere onderzoeken.
DeltaG was niet vrij van neveneffecten. Maar liefst 40 procent van de gebruikers had last van onder meer braken en maag- en darmklachten. 28 sporters stopten dan ook uit gezondheidsoverwegingen met de inname van het product, nog 24 anderen gingen er niet mee verder omdat het geen effect had op hun prestaties. Het is niet geweten of het experiment effectief de prestaties van bepaalde atleten heeft bevorderd, de namen van de sporters zijn niet gekend.
Special Forces
Het drankje, een synthetische versie van de natuurlijke lichaamsstof ketonen, werd ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Oxford, gefinancierd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Zij zouden het product graag inzetten bij hun Special Forces, zodat ze langer op vijandelijk gebied konden verblijven met minder rantsoenen. Bij inname van het product creëert het lichaam namelijk energie zonder dat daarvoor voeding moet worden geconsumeerd. Ketonen worden nu steeds vaker gebruikt in de sportwereld, maar er is nog weinig geweten over de impact ervan op de gezondheid.
Het goedje werd in 2007 al getest op dieren in de Verenigde Staten, waarna UK Sport contact opnam met het Amerikaanse leger. UK Sport betaalde testen op roeiers en wielrenners, later kwamen ook andere sporten als hockey, zeilen en zwemmen aan bod. Sinds 2018 wordt het product ook daadwerkelijk verkocht als prestatiebevorderend supplement voor atleten.
Team Great Britain pakte in totaal 65 medailles op de Spelen in Londen. 29 gouden, 17 zilveren en 19 bronzen. Vier jaar eerder pakten de Britten ‘maar’ 51 medailles, de editie daarvoor waren dat er zelfs 30.
UK Sport ontkent
UK Sport beweert geen atleten in gevaar gebracht te hebben door hen het experimenteel middel toe te dienen. De hoogste sportinstantie in het Verenigd Koninkrijk stelt dat het het Wereldantidopingagentschap (WADA) en het Britse antidopingbureau heeft gecontacteerd om er zeker van te zijn dat het product conform de toen geldende regels kon ingenomen worden en dat de gezondheid van de atleten hierdoor niet in gevaar zou komen.
“UK Sport financiert geen onderzoeksprojecten gericht op het bereiken van een prestatievoordeel ten koste van de gezondheid van de atleten”, zo klinkt het in een persbericht. Het afwijzen van aansprakelijkheid en het oproepen tot discretie zijn volgens UK Sport gangbare praktijken bij het uittesten van producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Olympische Spelen
Internationaal Olympisch Comité verzekert: “Landen zullen niet geweerd worden van Olympische Spelen vanwege hoge coronacijfers”
Een land zal in zijn geheel niet van de Olympische Spelen in Tokio worden uitgesloten omdat het te veel coronabesmettingen telt. Dat bevestigde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, woensdag in een gesprek op Instagram met de Duitse speerwerper Johannes Vetter. De Spelen werden vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld tot volgende zomer (23 juli-8 augustus 2021). -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Judo
Judoka Toma Nikiforov is klaar voor rentree: “Mijn kansen om de Spelen van Tokio te halen zijn honderd procent intact”
Eindelijk, na acht maanden zonder competities, neemt het judo de draad weer op, met de Grand Slam van Boedapest. Zónder Matthias Casse (scheurtje in hamstrings), Dirk Van Tichelt (hernia) en Charline Van Snick (fysiek niet klaar na coronabesmetting in augustus) maar mét Toma Nikiforov, de Europese kampioen van 2018 in de categorie tot 100 kilo. -
Olympische Spelen1
WHO vraagt olympische atleten geen voorrang te geven bij vaccinatie
Olympische atleten behoren geen voorrang te krijgen bij de wereldwijde vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft Mike Ryan gezegd, topman van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. "Op dit moment hebben we niet eens genoeg vaccins om de grootste risicogroepen te voorzien.” -
Olympische Spelen
Rusland niet welkom op Olympisch Spelen in Tokio en Winterspelen Peking 2022
Het Internationale Sporttribunaal (TAS) heeft vandaag de uitsluiting van Rusland van alle internationale competities van vier naar twee jaar herleid. Die beslissing houdt in dat er geen Russische teams welkom zijn op de Spelen van 2021 in Tokio of op de Winterspelen van 2022 in Peking. Alleen Russische sporters met een onberispelijk verleden mogen aantreden, weliswaar onder neutrale vlag en naam.
7 reacties
Jean Petermans
Abdel Nasser
Luc Deville
Marga Printemps
Guy Rutten