Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Amper 9 van 110 Belgische atleten liepen mee in openingsceremonie, maar hoe komt dat eigenlijk?

Rio 2016Op twee handen te tellen de Belgische atleten die in het zog van vlaggendraagster Olivia Borlée het Maracaña-stadion in Rio de Janeiro betraden tijdens de openingsceremonie. Slechts negen van 110 atleten namen deel aan de parade. Hoe dat komt? Heel wat Belgen komen vandaag en morgen in actie en kozen ervoor om zich niet te vermoeien. Daarnaast verblijft een pakketje sporters niet in Rio, maar wel op andere olympische sites, en zijn anderen nog niet aangekomen.

 1. "Nergens voor nodig dat België zich opwerpt tot mondiale nummer één. Maar toch: mag het iets meer zijn?"
  Rio 2016

  "Nergens voor nodig dat België zich opwerpt tot mondiale nummer één. Maar toch: mag het iets meer zijn?"

  Misschien moeten we, in koeien van letters, een waarschuwing boven dit stuk zetten. Een beetje zoals dat verplicht is op een pakje sigaretten: "LECTUUR VAN DIT ARTIKEL KAN UW FEESTVREUGDE ERNSTIGE SCHADE TOEBRENGEN." Want twee zaken staan vast. Ten eerste dat Rio 2016 een sportief feest wordt. Ten tweede - helaas - dat België andermaal een zéér bescheiden bijrolletje zal spelen in dat olympisch blijspel. Maar bon, ook een bijrol kan een Oscar opleveren, weten ze in Hollywood. En misschien winnen we die award vandaag al, op de allereerste dag.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 3. Deze ontwapenende jongedame die vandaag zwemt in Rio, redde 20 levens
  Rio 2016

  Deze ontwapenen­de jongedame die vandaag zwemt in Rio, redde 20 levens

  18 jaar is ze en misschien wel het symbool van deze Olympische Spelen. Yusra Mardini probeerde vorige jaar op een (overbevolkt) motorbootje het in oorlog verkerende Syrië te onvluchten, maar de krachtbron begaf het in de Egeïsche Zee - een deel van Middellandse Zee tussen Turkije en Griekenland. Zij en haar zus doken het water in en trokken het dolende vaartuig uren later aan wal in Lesbos. Een heldendaad waarmee ze 20 levens redden. Mardini, die nu in Duitsland leeft, komt vandaag en volgende week woensdag in actie op de 100 meter vlinderslag en de vrije slag. Ze is lid van het tienkoppige vluchtelingenteam dat we hier al aan u voorgesteld hebben.