Toch nog twee boerderijen gevonden als mogelijke locaties voor nieuw dierenasiel, maar nog veel onzekerheid: “We moeten bekijken of ze geschikt en financieel haalbaar zijn”
NinoveDe zoektocht naar een nieuwe locatie voor het Ninoofse dierenasiel heeft toch nog iets nieuws opgeleverd. Er werden twee boerderijen gevonden die mogelijk een optie kunnen zijn, al moet nog bekeken worden of ze geschikt en haalbaar zijn als locatie. Van de piste om een nieuw asiel te bouwen in het industriepark wordt er afgestapt.
Zoals al bekend zijn de uitbaters van het asiel dringend op zoek naar een nieuwe locatie sinds de vergunning voor de bouw van een nieuw asiel op dezelfde locatie, in Denderwindeke, in 2019 werd vernietigd door de provincie Oost-Vlaanderen na een klacht van een buur. Een beslissing die vorig jaar werd bevestigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De bouw van een nieuw asiel is er niet toegestaan omdat het in agrarisch gebied ligt. Aangezien de nood aan een nieuw asiel groot is en een locatie moeilijk bleek, besliste de stad Ninove om een locatieonderzoek te laten uitvoeren naar waar een asiel wel mogelijk is.
Recent kwam het industriepark als mogelijke locatie naar voren. Al gaf Martine Van Den Steen, die het asiel samen met haar dochter Katrien uitbaat, al aan dat het geen ideale locatie is om bijvoorbeeld met de honden te gaan wandelen. “Het gaat immers om zware industrie. De buren blijken ook vrij kortbij te wonen”, zegt Martine na een overleg met verschillende stadsdiensten en Solva, dat het locatieonderzoek uitvoert. “Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening en Dierenwelzijn Katie Coppens (Samen/Vooruit) werd er van die piste dan ook afgestapt. “Solva vond het ook geen goede locatie, onder meer voor wandelingen met honden en ook omdat het dierenasiel veel heeft aan vrijwilligers en passanten en er op een industrieterrein geen passanten zijn”, aldus schepen Coppens.
Nog ter plaatse gaan
Momenteel wordt een andere piste bekeken. “Er zijn twee locaties bijgekomen. Het gaat om twee boerderijen waarvan er signalen zijn dat de eigenaars zouden stoppen of willen verkopen. Er moet nog bekeken worden wat er mogelijk is, of ze bruikbaar zijn en of de eigenaars inderdaad willen verkopen. De uitbaters van het asiel moeten nog ter plaatse gaan kijken. Landbouwbedrijven hebben als voordeel dat een asiel er vrij snel zou kunnen komen. Er is gewoon een functiewijziging met vergunning nodig”, vertelt schepen Coppens. “We moeten inderdaad gaan kijken en met de mensen gaan praten”, zegt Martine Van Den Steen. “Het financiële speelt ook een rol. Zullen we dat kunnen betalen? We zijn geen rijk asiel. Steun zoals de crowdfunding die er is geweest, is altijd welkom, maar het is niet genoeg om een boerderij te kopen. Mocht het haalbaar blijken te zijn, dan zouden we wel snel kunnen beginnen met de verbouwingen en de verhuis.”
Anders toch nieuw RUP?
Als de twee boerderijen allebei geen oplossing blijken te zijn, dan is de kans groot dat er toch een ruimtelijk uitvoeringsplan zal worden opgemaakt om de bestemming van een gebied te veranderen, zodat een asiel er wel toegelaten is. Dan zal het wel nog minstens twee jaar duren vooraleer er een nieuw asiel is. “Voor alle andere locaties die we op het oog hebben, is er een nieuw RUP nodig”, stelt schepen Coppens. “Bij sommige van die locaties kan, eens dat het RUP er hopelijk binnen twee jaar is, het asiel onmiddellijk naar daar verhuizen. Bij andere locaties is er een nieuwbouw nodig en zal het in totaal enkele jaren duren.”
Maar eerst worden dus de twee boerderijen bekeken. “Als we voor een boerderij zouden gaan, dan denk ik dat we de mensen die in de buurt wonen vooraf zullen informeren. Dat er mensen in de buurt wonen, zou geen probleem mogen vormen. Ze zullen veel minder last hebben van een asiel dan van een boerderij.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Pollare
Café De Zwarte Flesch van vzw Schoonderhage heropent zondag
Café Zwarte Flesch in Pollare heropent op zondag 22 mei de deuren nadat het sinds begin april gesloten was. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
-
Outer
BIN-netwerk geactiveerd na koperdiefstal in Outer
In Outer, deelgemeente van Ninove, hebben vrijdagavond dieven een koperdiefstal gepleegd. Na de diefstal werd meteen het BIN-netwerk opgestart om de buurt te waarschuwen. Of de daders gevat zijn is niet duidelijk. -
Ninove/Denderwindeke
Massaal veel opvanggezinnen stellen zich kandidaat voor inbeslaggenomen wolfskeeshonden
Het Dierenasiel Ninove kreeg veel reactie op de vraag naar opvanggezinnen die tijdelijk één of twee van de 29 inbeslaggenomen wolfskeeshonden kunnen opvangen alvorens ze voor adoptie worden vrijgegeven. Dat zal vermoedelijk nog enkele weken duren. -
Ninove
Politie trekt tien rijbewijzen in van bestuurders die afgeleid zijn in verkeer
De lokale politie van Ninove heeft dinsdag op het volledige grondgebied een controle gehouden op afleiding achter het stuur. De controles waren aangekondigd, en gingen ook op woensdag nog verder. -
PREMIUMAalst
(ON)VEILIGHEIDSGEVOEL in Aalst deel 5: “Waarom geen ‘BIN voor Scholen’? Politie en schooldirecties wisselen nu al veel info uit om geweld te voorkomen. ”
Yunus, Lukas, Bart, Kyano... De lijst met slachtoffers van zinloos geweld in Aalst lijkt de laatste maanden in sneltempo langer te worden. Het onveiligheidsgevoel zat volgens de laatste Stadsmonitor al niet goed. 16 procent van de Aalstenaars voelt zich onveilig in zijn eigen stad en de recente reeks gewelddadige incidenten zal dat zeker niet gunstig beïnvloeden. Deze week bekijken we wat er aan de hand is in de stad van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en hoe het verder moet? Vandaag: interview met Aalsters korpschef Jürgen Dhaene.