Zoveel suikerklontjes zitten er in je magere (!) yoghurt

Yaourt sur Fond Blanc 


PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT
Photo News Yaourt sur Fond Blanc PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT
Grijp jij voor jouw ontbijt ook steevast naar een potje magere yoghurt?Want ja, dat klinkt gezond. Zeker als er met koeienletters 0 procent vet op de verpakking staat. Maar de term mager zegt niets over het aantal suikerklontjes dat erin zit. Het Voedingscentrum ontcijferde de etiketten en zette de toetjes op een rij.

Op plaats 12: Het minste suiker zit in Optimel yoghurt in de aardbeienvariant. Omgerekend: 1,4 suikerklontje. Hierbij is een portiegrootte van 150 ml berekend. 

-11: Magere yoghurt en zelf fruit toevoegen is opvallend genoeg de op een na beste keuze: 1,6 suikerklontje. Die suiker komt van de aardbeien - in de berekeningen 40 gram - die je er zelf instopt. 

-10: Topvit yoghurt bosvruchten (1,8 suikerklontje)

-9: Albert Heijn Magere yoghurt met fruit 0% (1,9 suikerklontje)

-8: Melkunie magere fruityoghurt aardbei 1l pak (2,6 suikerklontjes) 

-7: Arla skyr framboos/cranberry 0,2% 450gr beker (3,1 suikerklontjes)

 -6: Activia aardbei 0% vet 4 x 125 g (3,2 suikerklontjes)

-5: JUMBO Magere yoghurt aardbei 1000 ml (3,7 suikerklontjes)

-4: Albert Heijn Magere yoghurt aardbei (4,13 suikerklontjes)

-3: Melkan vruchtenyoghurt aardbei 1 l (4,8 suikerklontjes)

-2: Almhof 0% vet yoghurt aardbei 500 g (5,8 suikerklontjes)

-1: De onbetwiste suikerkoning is Konings vruchtenbigarde aardbei (officieel een halfvolle variant) met 6 suikerklontjes. 

Het Voedingscentrum heeft deze week een KiesIkGezond-app gelanceerd waarmee consumenten in een oogopslag kunnen zien hoe gezond een product is in de supermarkt. Het is mogelijk om zelf te zoeken naar producten. In supermarkt hoef je alleen maar de streepjescode te scannen. Op de site van het Voedingscentrum staat ook hoe je de app kunt gebruiken als je gezonder wilt gaan eten. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Celis

  Misschien als ontbijt water met een blad sla? Dan krijgen we geen suikers meer binnen, wat gaan we heerlijk gezond leven! Doe normaal he zeg!

 • Lien Merens

  Magere yoghurt (wat op de potjes staat) gaat over magere melk waarmee 't gemaakt is, niet over de hoeveelheid suiker. De benaming is dus gewoon verkeerd. Heeft een diëtiste me eens gezegd. Wat mij opvalt, haast allemaal NL merken, waar zit Danone?

 • claudio lugli

  Zet er maar weer een taks op. Zo lossen ze dat in België op

 • Peter Linthout

  Straks mag je niets meer eten juist water drinken de zotten

 • rudolf jacobs

  wat een bullsh.... allemaal ik ben 70 jaar straks eet al heel men leven suikers en zouten tegen de sterren op als ik het zo mag zeggen ik ben 190cm groot en weeg 74 kg,ja ik heb steeds in mijn werkende jaren een minimum van 12 uren p/d gewerkt,ik ga en loop nog dagelijks 63 trappen op en af ni kruipen hee,ik at alles wat door jullie slecht wordt genoemd ik heb al vele weten sterven van jullie gezond eten

Video