Woke-literatuur wint aan populariteit: “Iederéén moet zich kunnen herkennen in boeken”
Dat de maatschappij inclusiever wil worden, laat zich ook voelen in de literatuur. De woke-beweging is al een paar jaar in opmars en weet steeds meer harten te veroveren. Hoofdpersonages uit (jeugd)boeken worden diverser, en dat is maar goed ook. “Het is belangrijk dat mensen uit minderheidsgroepen inzien dat zij ook de held van een verhaal kunnen zijn, in plaats van de sassy gay sidekick of de persoon in de rolstoel bedoeld om het hoofdpersonage te inspireren.”
Mensen zoeken zichzelf in boeken. Kinderen zeker. Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek bleek dat bijna negentig procent van de leraars geloofde dat kinderen enthousiaster zouden zijn over lezen als ze boeken hadden waar zichzelf in herkenden. De helft van de kinderen uit de Verenigde Staten is daarbij ‘non-white’ geboren, terwijl slechts tien procent van de kinderboeken divers zijn. En bij ons is dat niet anders. Toch blijft het literair landschap vrij eentonig. Hoofdpersonages in boeken zijn meestal wit, hetero en cisgender (iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht).
Romeo en Julian
En dat moet anders volgens We Need Diverse Books, een Amerikaanse non-profitorganisatie die meer diversiteit in kinder- en jongerenliteratuur wil, zodat àlle jongeren in boeken vertegenwoordigd worden in plaats van het kleine deel dat tot nu toe vertegenwoordigd werd.
De organisatie werd in 2014 opgericht nadat de hashtag #WeNeedDiverseBooks viraal ging op Twitter. Die kwam er toen auteurs hun frustratie uitdrukten over het volledig witte, mannelijke panel kinderboekenauteurs dat destijds werd uitgenodigd voor meets and greets op BookCon, een jaarlijks literair event in New York. Veel auteurs, bloggers en lezers waren het niet eens met de keuze van het panel en begonnen massaal te delen waarom zij vonden dat er meer diversiteit nodig is in het boekenlandschap. De tweets varieerden van: “Zodat mijn beide dochters zichzelf - en elkaar - dan in een boek kunnen weerspiegeld zien.” en “Vanwege het jonge, zwarte meisje dat me aankeek met sterren in haar ogen en zei: ‘Nu weet ik dat ik ook schrijver kan worden!’”
Diversiteit wordt nog te vaak gekoppeld aan een probleemsituatie.
De online discussie groeide en groeide, tot een groepje mensen uiteindelijk besloot om een organisatie te creëren die de hashtag zou verderzetten. Vandaag focust We Need Diverse Books zich vooral op het financieren van beurzen en stages voor diverse auteurs, het uitreiken van prijzen en het uitgeven van kortverhalen van auteurs met een diverse achtergrond. Ze bieden ook trainingsprogramma’s aan en boekenlijsten voor bibliotheken, leraars en ouders die op zoek zijn naar boeken met personages uit gemarginaliseerde achtergronden.
Gekoppeld aan een probleem
Op 25 januari verschijnt alvast de nieuwe roman ‘Als de nacht valt’ van de Nederlandse young-adult auteur en een van de oprichters van We Need Diverse Books: Marieke Nijkamp. Een verhaal over een groep jongeren in een afgelegen jeugdinrichting, die samen moeten zien te overleven. Het hoofdpersonage uit het boek is non-binair. Dat is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire genderidentiteit.
(Lees verder onder de foto).
Nijkamp is zelf non-binair, verkiest de voornaamwoorden ze/haar of die/hun en heeft een handicap. Ze maakt er dan ook haar persoonlijke missie van om (jeugd)boeken diverser te maken. Dat doet ze onder andere door zelf te kiezen voor lgbtqia-hoofdpersonages of personages met een handicap. “Diversiteit wordt nog te vaak gekoppeld aan een probleem”, zegt ze. “‘Kijk eens hoe zwaar het is om transgender te zijn.’ Dat soort dingen.”
Volgens Nijkamp zijn boeken essentieel in het vormen van empathie voor andere culturen, seksuele geaardheden, identiteiten of handicaps. “Het is belangrijk dat lezers zichzelf kunnen herkennen in personages”, zegt ze. “Dat ze inzien dat zij ook de held van een verhaal kunnen zijn, in plaats van de sassy gay sidekick of de persoon in de rolstoel bedoeld om de hoofdpersoon te inspireren.”
Lees ook
Dit is waarom je steeds minder dieetdrankjes in de rekken ziet: “Gen Z wil niet op regime zijn” (gratis)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De affaire stoppen? Het lukt niet.” Luc (65) en Chantal (55) willen hun echtgenoten trouw zijn, maar zijn te verliefd
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Co-ords of complete outfit-setjes zijn populair. NINA-styliste tipt de 11 mooiste van het moment
Twinning is winning, luidt het. En dat geldt ook voor jouw outfit. Een matching set is enorm trendy en bespaart jou dit seizoen veel combinatiestress. Onze modekenner Hilde Geudens haalde haar trukkendoos vol stijladvies opnieuw boven en tipt de mooiste combinaties voor de lente en de zomer. -
-
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUM
Gebruikt jouw kind lachgas of miauw-miauw? Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen bij de jeugd
-
Britse kankerpatiënten kunnen eindelijk pruik van afrohaar krijgen. Kan dat ook bij ons?
Tot nu toe konden jonge Britse kankerpatiënten geen pruik van afrohaar krijgen als ze dat wilden. Een haarstukje maken met zulk kroezend haar is te moeilijk, luidde het verdicht. Kankerorganisatie The Little Princess Trust brengt daar nu verandering in en aanvaardt voor het eerst ook haardonaties van zwarte mensen. Hoe zit dat bij ons? Belgische borstkankerorganisatie Think Pink reageert.