Will Tura & Jan Decleir: "Ik ben de hemel dankbaar dat ik er nog altijd ben"

Will Tura en Jan Decleir
Filip Van Roe Will Tura en Jan Decleir
De film ‘Hoop doet leven’ gaat vandaag in première en toont het leven van Will Tura, verteld door Jan Decleir. Onze grootste acteur, onze grootste zanger. Twee Vlaamse iconen samen. “Wij kennen elkaar niet goed, en toch zijn we compagnons de route.”

Er zijn van die dagen dat je je even in de arm moet knijpen. Als in: vandaag staan we in de fotostudio met twee levende legendes. De ene is de koning van het theater en het witte doek, de andere is de keizer van het Vlaamse lied.

Jan Decleir komt die dag aanwaaien met de fiets, schudt iedereen vriendelijk de hand en valt dan met de deur in huis: «Maken we vandaag veel foto’s? Want dat doe ik niet zo graag. En u bent de journaliste? Wat moet ik van u allemaal weten?» Je moet een topacteur zijn om de rollen zó snel om te draaien.

Will Tura komt aan, samen met zijn dochter Sandy. Binnen de kortste keren heeft hij zijn gitaar vast en improviseert hij ter plekke een nummertje, in een onbestaande taal. «Dat is typisch ‘ons papaatje’», lacht Sandy. «Ik heb nooit anders geweten dan dat hij thuis achter de piano zat te componeren. Ik begreep niks van zijn teksten, en dacht in die tijd dat hij de taal van de Indianen sprak. Geef papa een instrument en hij is wég van de wereld. Dan kan je amper nog zijn aandacht vangen.» Een waarschuwing, zo lijkt ons, opdat we straks tijdens het interview alle instrumenten vér uit zijn buurt zouden zetten.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marnik Van Moorleghem

  Veel respect voor Will Tura die zoveel mensen heeft gelukkig gemaakt met optredens,zijn muziek en liefde voor zijn fans.Een schande voor diegene di negatieve reacties durft te geven,of is het jaloezie omdat deze het gemaakt heeft door zijn harde werken?Weinigen die dit op Will Tura zijn leeftijd zullen nadoen,en voor mij alleen maar lof.

 • annie laureys

  Mannekes toch......doe het maar na , hij is de enige echte , en hij kan het nog....en ...ik heb ook geen 1 plaat van hem ,waarom zo kritisch zijn , leef en laat leven

 • dirk claeys

  Tura een legende ! Maar veel domme en dwaze dingen gedaan! Komt dit Door Alloo zijn schoonzoon!

 • Wim Ceuls

  Google eens Tura. Wat een werker. Zoveel platen gemaakt al sinds de jaren '60. Ik heb er geen een van gekocht omdat het mijn muziek genre niet is. Maar ik heb een eindeloos respect voor die man. Kunnen we nu nu ook gewoon eens positief zijn? Of is deze site een schietkraam?

 • MarliesSchoefs

  @marc hij mag langs zijn schoenen lopen