Wie zich schaamt voor de zoveelste aflevering ‘Friends’ is mis. Dat maakt je net gelukkig
Tijdens de lunch een aflevering van ‘Friends’? Voor het slapengaan een herhaling van ‘F.C. De Kampioenen’? Of als ontspanning naar ‘The Office’ kijken? Het lijkt of we onze favoriete serie nooit beu worden. Voor wie al jaren vasthoudt aan hetzelfde programma is er goed nieuws: het bevordert ons mentale welzijn. Mijn gedacht!
Keer op keer op keer dezelfde tv-programma’s herbekijken? Comfortwatch, heet het. En volgens de Amerikaanse professor in de cognitieve psychologie Robert N. Kraft aan de Otterbein University in Ohio is dat een goede zaak. Want kijken naar iets wat vertrouwd voelt, biedt troost en geeft een gevoel van controle. We voelen ons verbonden met ons verleden.
True crime of een geluksshot?
De professor maakt de vergelijking met ‘true crime’-series. Hoewel die tegenwoordig enorm in trek zijn, bestaat de kans dat je de voorkeur geeft aan een oude aflevering van ‘New Girl’. En dat valt makkelijk te verklaren. “We weten hoe de afleveringen eindigen en nog belangrijker, hoe we ons zullen voelen wanneer ze eindigen”, vertelt Kraft aan het tijdschrift Psychology Today.
Door herhaaldelijk te kijken naar dezelfde show, voelen we ons meer gehecht en gaan we er ook meer van houden.
Wie een geluksshot kan gebruiken, zal dus eerder voor zijn favoriete vakantiefilm gaan. “Net omdat we weten dat we daarvan gelukkiger zullen worden, we kennen het effect.”
Nostalgie blijft in
Maar er zijn nog psychologische verklaringen. Zo werkt een vleugje nostalgie heel therapeutisch. Vertrouwde personages en scènes hebben een positieve invloed op onze hersenen. Hersenen doen namelijk aan emotionele regulering: er zijn positieve emoties verbonden aan nostalgie, maar tegelijk ook een gemis en verlangen. Die tweestrijd zorgt ervoor dat onze hersenen de positieve en negatieve gevoelens in evenwicht brengen, wat een rustgevend effect heeft op onze emotionele toestand.
Dan is er nog ‘het blootstellingseffect’. Volgens Kraft vinden we programma’s leuker simpelweg wanneer we er aan worden blootgesteld. Denk aan een liedje dat je pas leuk gaat vinden nadat het plat wordt gedraaid op de radio. “Door herhaaldelijk te kijken naar dezelfde show, voelen we ons meer gehecht en gaan we er ook meer van houden”, zegt professor Kraft. Dus neen, urenlang naar hetzelfde kijken verveelt ons niet, maar doet net het tegenovergestelde.
Geen zin in hard labeur
En dan is er nog het ‘principe van de minste inspanning’. Het principe stelt dat als we bekend zijn met een verhaal, onze geest zich meer kan relaxen. Kijken naar een show die je kent, vraagt minder cognitieve inspanning, dat is logisch. Wie na een lange dag werken thuiskomt, heeft behoefte aan zo’n hersenloze ontspanning.
Weet jij al wat het wordt vanavond? Voor je mentale gezondheid raden we toch een alom bekende aflevering ‘Friends’ aan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe tool tegen mee-eters is een hit op social media. Dermatoloog: “Je moet je huid juist voorbereiden”
Je hebt er ongetwijfeld al wel filmpjes van gezien: de poriënzuiger. Zo’n apparaatje dat al je mee-eters in slechts enkele seconde uit je neus, kin en voorhoofd zuigt. Nooit meer zwarte puntjes dus, althans dat is wat het ding belooft. Werkt deze porieverslinder nu écht en komt deze beautytool zonder gevaren? Dermatologe en esthetisch arts Ingrid van Riet legt uit. -
PREMIUM
COLUMN. Goedele Liekens weet waarom vrouwen zo weinig klaarkomen. “Daarom hamer ik op deze techniek”
“Bij soloseks is er geen probleem: dan komen vrouwen massaal klaar”, zegt Goedele Liekens. Waar wringt dan het schoentje met de partner? De seksuologe lijst op wat er beter kan voor een lekker vrouwelijk orgasme. En dat gaat nog een stuk verder dan: “Mannen, leer alsjeblief dat de clitoris geen krasbiljet is waarop je tekeergaat.” Want de vrouw heeft zelf óók iets aan te pakken. -
PREMIUM
We moeten opnieuw dichter bij ons instinct leven, zeggen experts. “Blootvoets rondlopen werkt genezend”
“We leiden een levensstijl die niet voor ons bedoeld is en ons ziek maakt.” De oplossing? Daarvoor moeten we kijken naar hoe onze voorouders leefden en ons instinct en lichaam weer leren volgen. Drie experts geven de meest concrete tips voor een leven zonder burn-out en andere welvaartsziektes. “We moeten al zoveel, dus weet dat de kleinste aanpassing al voor verandering zorgt.” -
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Actrice Cathérine Kools (41) openhartig over stoppen met drinken: “De geschiedenis was zich aan het herhalen”
Ze verloor haar papa toen ze tien was en kijkt al jaren mee over de schouder van haar alcoholverslaafde moeder. Exact 1.059 dagen geleden besliste actrice Cathérine Kools (41) om het glas zelf aan de kant te zetten. Ze vertelt bijzonder eerlijk over de lokroep van alcohol, de invloed van haar verslaafde moeder en haar kinderwens. “Op tv zie je altijd een lief, leuk meisje. Terwijl ik zoveel heb meegemaakt.” -
Amper 8 minuten van deze activiteit maakt je gelukkiger. “Komt overeen met 4 kilo verliezen door een dieet”
Goed nieuws op deze sombere ‘Blue Monday’. Er bestaat een makkelijke manier om je humeur op te krikken en het enige hulpmiddel dat je nodig hebt, is je smartphone. Geluksonderzoeker Leo Bormans en psycholoog Leslie Hodge geven uitleg en extra concrete tips voor wie belangst heeft. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.