Wetenschappers waarschuwen: schrap koolhydraten niet helemaal

Getty
Langer leven? Volgens een nieuwe studie doe je er dan goed aan om wel koolhydraten te eten, maar met mate. Niet te veel brood, pasta en rijst maar ook niet te weinig, want dat kan volgens het onderzoek óók leiden tot eerder overlijden.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 15.500 Amerikaanse volwassenen van middelbare leeftijd geanalyseerd. De deelnemers werden circa 25 jaar lang gevolgd. Zij vulden aan het begin van het onderzoek en na 6 jaar een uitgebreide dieetvragenlijst in. Bij het analyseren van de data werd rekening gehouden met leefstijlfactoren, bijvoorbeeld of een deelnemer rookt of niet. 

De onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in The Lancet Public Health, concluderen dat er een link is tussen de inname van koolhydraten en sterfte. Mensen die ongeveer de helft van hun totale hoeveelheid calorieën uit koolhydraten halen, hebben een lager risico op vroege sterfte dan personen die een dieet volgen met veel of juist helemaal zonder koolhydraten. 

Maar het luistert nauw. Vooral mensen die meer dan 70 procent of minder dan 40 procent van hun calorieën uit koolhydraten halen, hadden een hoger risico op vroege sterfte.

40 tot 70 procent energie

Deze bevindingen zijn in lijn met advies van de Nederlandse Gezondheidsraad. Die geeft al jaren aan dat wie gezond wil eten, 40 tot 70 procent van zijn energie uit koolhydraten haalt.

De studie geeft ook enkele mogelijke verklaringen voor de conclusie. De groep die meer dan 70 procent van zijn calorieën uit koolhydraten haalt, consumeert grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten (denk aan chips, koek en taart). Deze voedingsmiddelen hebben niet veel voedingswaarde en kunnen nadelige gevolgen hebben voor het gewicht en de gezondheid. 

Hiertegenover staat de groep die minder dan 40 procent van zijn calorieën uit koolhydraten haalt. Deze groep grijpt vaker naar vlees en zuivelproducten en dit vergroot het risico op hartaandoeningen.

Voor de mensen die minder koolhydraten willen consumeren, hebben de onderzoekers nog wel een advies. Wie koolhydraten vervangt door
bonen, noten en zaden, riskeert niet het risico op vroege sterfte. 
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hanne Claes

  Schrap maar eens alle koolhydraten in jullie dieet, ik garandeer dat jullie binnen de week echt niet beter zult voelen - en dit is niet te wijten aan "afkicken" zoals bij een suiker- of caffeïneverslaving.

 • roger geens

  Het juiste zal nog wel een tijd duren voor het geweten is ,feit is dat ik koolhydraten MOET eten ,als ik zou stoppen of werkelijk sterk verminderen dan krijg je als diabeet zeer snel opeenvolgende hypo's en dat is zeer gevaarlijk .Bijvoorbeeld aardappels eten na groenten en vlees geeft reeds een enorme verandering dan wanneer ik eerst aardappels eet .Dan heb ik meer glucose dan andersom en anders krijg ik glucose tekort of een hypo .

 • Rania Desaegher

  Gevarieerd , maar gezond eten , dat is de boodschap. Overdrijven in eenders welke richting is nooit goed. Ook die hype van glutenvrij eten, is pure commerce, slechts een klein percentage mensen heeft een echte glutenallergie.

 • Ronald Van Beneden

  Kan moeilijk anders 10000 jaar geleden was er geen brood of aardappel.

 • pascal devillé

  Alle culturen ter wereld hebben gedurende eeuwen als basis koolhydraten gegeten.Rijst, boekweit, gierst, spelt, tarwe, mais, rogge, haver.....al naargelang de streek en het land.Zowel in china, japan, tibet, italie, mexico.... en bij ons in europa natuurlijk.Weliswaar geen gerafineerde granen maar volle granen.En nu zijn er slimmerikken die ons wijs maken dat granen niet goed zouden zijn voor de gezondheid.Nog even wachten en men komt daarvan terug.Volwaardige granen natuurlijk.