Wetenschap onthult vier dronken types: ben jij Mary Poppins of Mr. Hyde?

thinkstock
Alcohol kan -naast je dansprestaties- je persoonlijkheid grondig beïnvloeden. Waar de één liever in zichzelf gekeerd in een hoekje gaat zitten, ontpopt de ander zich tot een waar showbizzbeest. En nu geeft ook de wetenschap ons gelijk: er zouden namelijk vier verschillende soorten dronken 'persoonlijkheden' zijn.

Wetenschappers van de universiteit van Missouri-Columbia in South Carolina onderzochten 187 studenten die aangaven een drinkmaatje te hebben; iemand die hen goed kende, zowel dronken als nuchter. Die persoon moest twee identieke enquêtes invullen, waarbij gepeild werd naar hoe vaak iemand dronk, de gevolgen daarvan en de (veranderende) persoonlijkheidskenmerken.

The big five
Vervolgens werden ze opgedeeld in subgroepen, gebaseerd op de verschillende 'dronken persoonlijkheden'. Daarvoor grepen de onderzoekers terug naar 'The Big Five', een theorie uit de persoonlijkheidsontwikkeling waarbij men kijkt naar vijf dimensies om iemands persoonlijkheid te beschrijven. Die dimensies zijn de volgende: extraversie, mildheid, intellectuele autonomie, ordelijkheid en emotionele stabiliteit.

4 soorten
Wat blijkt? Er zijn vier soorten dronken persoonlijkheden, die heel toevallig ook overeenkomen met vier populaire personages: Hemingway, Mary Poppins, Mr. Hyde en de gekke professor.

Hemingway
Dit is het soort vriend die alles naar binnen kan werken zonder dat iemand het echt doorheeft, net zoals schrijver Ernes Hemingway (een notoire alcohol liefhebber). Deze mensen veranderen niet al te veel wanneer ze gedronken hebben. Hun ordelijkheid (georganiseerdheid, stiptheid) en intellectuele autonomie (het verstaan van abstracte ideeën en het hebben van een grote verbeelding) werden minder aangetast dan bij de andere groepen. Opvallend genoeg was dit de grootste groep, waardoor de onderzoekers besloten dat deze groep de meerderheid van de drinkers die geen drastische veranderingen ondergaan, vertegenwoordigt.

Ernest Hemingway
photo_news Ernest Hemingway

Mary Poppins
Net zoals 's werelds meest geliefde oppas, Marry Poppins, zijn deze mensen bijzonder aangenaam gezelschap wanneer ze nuchter zijn. Zodra ze aan de gin-tonics gaan, dalen vooral de ordelijkheid en het autonome intellect, maar worden ze wel extraverter dan de anderen. Deze groep is erg klein (zo'n 14 procent van de studenten), maar bevat het soort drinkers dat nog steeds verantwoordelijk is en maar weinig expliciete problemen van alcoholgebruik ondervindt.

Mary Poppins
kos Mary Poppins

Mr. Hyde
Deze alcoholliefhebbers zijn minder goed af wanneer ze een glaasje te veel op hebben, zij lijken dan immers op het slechte alter ego van dokter Jekyll en kennen dus een negatieve transformatie. Deze groep heeft vooral een grote daling wat het intellect en de ordelijkheid betreft. "Leden van deze groep hebben de neiging om onverantwoordelijk, onverstandig en zelfs vijandig te zijn wanneer ze onder invloed zijn," aldus de onderzoekers. Bovendien heeft deze groep statistisch gezien het meeste kans om gevaarlijke gevolgen van alcohol te ondervinden (zoals een black-out of een arrestatie omwille van openbare dronkenschap).

Dr. Jekyll en Mr. Hyde
kos Dr. Jekyll en Mr. Hyde

De gekke professor
Deze mensen zijn erg introvert als ze nuchter zijn, maar transformeren na de juiste dosis alcohol tot extraverte feestbeesten. Deze studenten kennen het grootste verschil qua persoonlijkheid in nuchtere en dronken staat, maar ze zijn zich nog steeds goed bewust van wat ze doen.

The Nutty Professor
kos The Nutty Professor