Werkgever steunt te weinig na bevallingsverlof

Vrouwen met (pasgeboren) kinderen voelen zich te vaak niet gesteund door hun werkgever.
Vrouwen met (pasgeboren) kinderen voelen zich te vaak niet gesteund door hun werkgever.

Slechts 15 procent van de Belgische werknemers vindt dat hun werkgever kersverse mama's echt ondersteunt en begeleidt wanneer ze terug aan de slag gaan. De overgrote meerderheid (70 procent) geeft aan dat werkgevers nauwelijks of geen ondersteuning bieden. 14 procent vindt dat werkgevers alle wettelijke voordelen bieden, zonder iets extra. Dat blijkt uit een opiniepeiling van jobsite Monster.be bij 3.831 Europese werknemers.

Europese resultaten
De Belgische resultaten liggen in de lijn van de Europese. Vooral de respondenten uit Finland (85 procent), Nederland (74 procent) en Italië (72 procent) vinden dat hun werkgever onvoldoende of helemaal geen steun verleent wanneer moeders na hun bevallingsverlof het werk hervatten.

Frankrijk en Duitsland
Moeders uit Frankrijk en Duitsland lijken het meest aangemoedigd te worden om opnieuw aan de slag te gaan, zo bevestigen respectievelijk 49 procent en 43 procent van de respondenten. Vooral Franse werknemers (23 procent) vinden dat hun werkgever meer inspanningen levert dan wettelijk verplicht is.

Vrouwen willen werken
"Onze poll toont aan dat er, ondanks de bestaande wetgeving, bij werknemers nog steeds het gevoel leeft dat werkgevers niet voldoende steun leveren aan mama's die opnieuw aan het werk gaan na hun bevallingsverlof", zegt Bernard Hensmans, country manager van Monster België.

"De carrière van vrouwen eindigt niet met de komst van kinderen. Veel vrouwen kijken er zelfs naar uit om opnieuw aan het werk gaan. Bovendien mogen we ook niet vergeten dat kinderen opvoeden een behoorlijke som geld kost, waardoor veel moeders genoodzaakt zijn om opnieuw te gaan werken als ze een leefbaar inkomen willen", voegt hij eraan toe.

Uit een eerder onderzoek bleek al dat Belgische vrouwen graag werken, ook al ze kinderen hebben. 93 procent van wie vrouwensites bezoekt is aan het werk, bijvoorbeeld. (belga/edp)