Weg met de oeroude stereotypen: 60% van de vrouwen betaalt liever zelf op date

Getty
Mensen die vaak op date gaan kennen het maar al te goed. Nadat de eerste zenuwen voor de ontmoeting eindelijk zijn weggewerkt, steken de volgende twijfels bij het einde van het afspraakje alweer de kop op: betaal jij of betaal ik? 

Voor de mannen die nu meteen zuchten dat zij toch al-tijd moeten betalen, geef de dames een kans. Een studie brengt aan het licht dat oude tradities steeds vaker aan de kant geschoven worden, en laat betalen op het einde van een date daar nu juist een van zijn. 

Badoo, een dating app met meer dan 390 miljoen gebruikers over de hele wereld, deed onderzoek. Al snel werd duidelijk dat maar liefst 65% van de vrouwen liever zelf betaalt op de eerste date. 

Ook wanneer 'de eerste stap' genomen moet worden lijken vrouwen steeds vaker het heft in eigen handen te nemen. Zo zou 74% steeds vaker het gesprek openen en de eerste stap zetten. 

Zelfvertrouwen

Wat maakt dat vrouwen het oude rollenpatroon en bijhorende tradities de rug toekeren? Volgens Badoo's psychologe en datingexpert Claire Stott heeft het allemaal met zelfvertrouwen te maken. "Zelfvertrouwen is een van de meest aantrekkelijke kwaliteiten waarnaar we kijken bij een toekomstige partner." 

"Vrouwen die initiatief nemen en op dates zelf betalen stralen dan ook zelfvertrouwen uit. Mannen die op hun beurt genoeg zelfvertrouwen hebben, mogen hier dan ook geen graten in zien. Dit brengt balans langs beide kanten. Een man met weinig zelfvertrouwen zou dit al gauw bekijken als een belediging of aanval."

Daarnaast zijn vrouwen steeds meer bewust over hoeveel een date kost en willen ze geen gebruikmaken van de mannen. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Verhoeven

  nog niet tegengekomen op een date. De mond vol van hoe "gelijkwaardig" ze zijn dat wel, vooral voor de dingen die ze leuk vinden zoals niet meer helpen in het huishouden en meer verdienen, maar voor de rest...

 • piet devlieger

  Jaja, de meeste vrouwen betalen liever zelf. En als je dat niet gelooft dan maken we je wel iets anders wijs.

 • Eida Lam

  TIna Colpaert, moesten mannen meer verdienen dan vrouwen dan mag jij 1 ding voor mij verklaren: Hoe komt het dan dat niet ALLE bedrijven vol met vrouwen steken? Aangezien die toch minder kosten aan de werkgever? Omdat het zever in pakskes is!

 • Tom Desmedt

  Dus net iets meer dan de helft wil zelf betalen? Ik vind dit eerder een bevestiging van het stereotyp...

 • Vincent Van de Velde

  Mijn vriendin betaalde in het begin altijd zelf. Zij had werk en ik studeerde nog !! Nu betaald zij nog altijd .... van de gezamelijke rekening. Onze vaste restaurants weten dit al. Ik heb daar niet de minste moeite mee.