Exclusief voor abonnees

Wat een relatie met je lichaam doet

unsplash
Een relatie heeft niet alleen invloed op hoe goed je je voelt, maar ook op je fysieke gezondheid. Niet alleen op je psyche, maar ook op je lijf. Die invloed lijkt overwegend gunstig te zijn, maar er zijn toch ook negatieve effecten, denken wetenschappers te hebben vastgesteld — al is nog lang niet alles ook met zekerheid bewezen. 
Steven Stroeykens

Relatie maakt gezonder

Wie in een relatie zit, eet gemiddeld meer fruit en groente en minder fastfood dan wie single is. Mensen in een relatie drinken gemiddeld ook minder alcohol dan singles en roken minder. Dat blijkt uit een grootschalige studie in Australië. 

Een team wetenschappers onder leiding van Stephanie Schoeppe van de Central Queensland University liet 15.000 mensen een vragenlijst invullen over hun levensstijl. Vragen gingen onder meer over hoe actief ze waren, wat ze aten, hoeveel tv ze keken. Behalve of de proefpersonen in een relatie zaten, werd er ook gekeken naar hun leeftijd, geslacht, werk en opleidingsniveau. Allemaal factoren waarvan bekend is dat ze ook een invloed hebben op gezondheid en levensstijl. De Australische singles en koppels bleken ongeveer evenveel aan sport te doen en evenveel uren tv te kijken. Maar voor het overige maakten de koppels gemiddeld gezondere levensstijlkeuzes. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat het vooral mensen zijn in een gelukkige relatie die gezonder leven. 

Het einde van een relatie kan ook een grote impact hebben op de levensstijl. Mannen bleken na een scheiding een twee keer zo grote kans te hebben op overdreven alcoholgebruik als mannen die nog in een relatie zaten. Bij de Australische vrouwen was dat verschil er niet.

Maar je wordt wel dikker

Een Australische studie bij 15.000 proefpersonen waaruit gebleken is dat mensen in een relatie gemiddeld een gezondere manier van leven hebben, heeft ook één nadeel aan het licht gebracht. Mensen in een relatie blijken gemiddeld wat meer gewicht te winnen. Zelfs al eten die koppels gezondere dingen — zoals meer fruit en groente en minder fastfood —, ze eten blijkbaar wel erg véél van die gezonde dingen.

De onderzoekers opperen enkele mogelijke verklaringen. Eén mogelijkheid is dat het leven in een relatie vaak draait om sociale gelegenheden waarbij samen gegeten wordt. Een tweede mogelijkheid is dat mensen in een relatie minder hun best doen om slank te blijven, omdat ze toch al een partner beet hebben. En een verrassende derde mogelijkheid: mensen in een relatie die kinderen hebben, eten de restjes op die hun kinderen laten liggen, of ze doen zichzelf tegoed aan snoep en ander lekkers dat ze voor de kinderen in huis hebben gehaald.

In een relatie ‘winnen’ de partners aan gewicht. Lesley-Ann Poppe en Kevin Lebreton kunnen ervan meespreken.
Dieter Bacquaert In een relatie ‘winnen’ de partners aan gewicht. Lesley-Ann Poppe en Kevin Lebreton kunnen ervan meespreken.

Het is goed voor je hart

Het lijkt erop dat een goede relatie niet alleen figuurlijk een kwestie van het ‘hart’ is, maar dat ze ook je letterlijke hart goed doet. Een Finse studie uit 2013 toonde aan dat singles van alle leeftijden een grotere kans hebben op een hartaanval dan mensen van dezelfde leeftijd in een relatie. Bovendien hebben mensen in een relatie meer kans om een hartaanval te overleven. Een gedeeltelijke verklaring daarvoor kan zijn dat iemand die samenwoont meer kans heeft om snel geholpen te worden, omdat zijn of haar partner de hulpdiensten kan bellen en reanimatie kan toepassen.

Een studie van de universiteit van Rochester in de VS heeft laten zien dat mensen in een gelukkig huwelijk na een hartoperatie drie keer meer kans hebben om vijftien jaar later nog in leven te zijn dan singles die een identieke operatie ondergingen. «Er is iets in een goede relatie dat mensen helpt om op het goede spoor te blijven», zegt Kathleen King, die het onderzoek leidde.

Het effect van een gelukkig huwelijk op de gezondheid van hartpatiënten na een operatie is vergelijkbaar met dat van niet roken, niet te dik zijn of een gezonde bloeddruk hebben, volgens de onderzoekers.

Je geneest sneller

Een snee of een schram? Als je in een gelukkige relatie zit, geneest die sneller, volgens Amerikaanse onderzoekers. De wetenschappers hebben bij 74 vrijwilligers kleine wonden aangebracht op de voorarm, en gevolgd hoe snel die genazen. De vrijwilligers behoorden allemaal tot een koppel, en telkens namen beide partners samen deel aan de proef. De wetenschappers observeerden ook hoe de partners met elkaar omgingen bij allerlei andere taken. Resultaat: bij de partners die het vriendelijkst met elkaar omgingen, genazen de wondjes het snelst. De onderzoekers hebben de mensen in koppels niet vergeleken met alleenstaanden.

Je slaapt minder

Slaap je beter alleen of met twee? De wetenschap geeft geen uitsluitsel. Een studie bij tweeduizend Amerikanen vond dat singles de meeste uren slaap hebben. Bij wie samenleeft met een partner, lijkt de slaapkwaliteit met de jaren sneller af te nemen dan bij wie alleen woont — in het algemeen slapen we slechter op oudere leeftijd.

Maar andere studies geven dan weer een tegengesteld resultaat: mensen met een partner zouden gemiddeld beter slapen — ondanks gesnurk en woelende partners die je ’s nachts wakker stompen of die de lakens naar hun kant trekken. Mannen zouden overigens minder last hebben van partners die hen onbedoeld ’s nachts wakker maken dan vrouwen.

Anderzijds wees een studie van de universiteit van Pittsburgh uit dat vrouwen in een langdurige stabiele relatie sneller in slaap vallen en minder vaak wakker worden tijdens de nacht dan single vrouwen. Wat weer lijkt te worden tegengesproken door een andere Amerikaanse studie, die concludeerde dat vrouwen net vaker wakker worden als ze samen met iemand in bed slapen.

Is seks voor het slapengaan goed voor de slaapkwaliteit? Ook daarover spreken de studies elkaar tegen. Wat wél een duidelijk effect lijkt te hebben zijn ruzies tussen de partners: die zijn slecht voor de slaapkwaliteit.

En een nacht slecht slapen verhoogt dan weer de kans op ruzie de volgende dag. In een Britse enquête gaf één volwassene op tien aan dat slecht slapen een ernstig probleem was in hun relatie.

Je leeft (misschien) langer

Of mensen in een relatie langer leven, op die vraag geven wetenschappelijke studies voorlopig tegenstrijdige resultaten. Voor mannen lijkt het huwelijk alles bij elkaar gunstig voor de vooruitzichten op een lang leven — tenzij wanneer dat huwelijk eindigt in een scheiding, want voor gescheiden mannen wordt de prognose weer heel wat minder gunstig. Of een vrouw een langer leven kan verwachten dankzij een relatie, lijkt dan weer sterk af te hangen van de kwaliteit van die relatie. Een gelukkig huwelijk doet de levensverwachting goed, maar een vrouw in een ongelukkig huwelijk lijkt haar levensverwachting te kunnen verhogen door te scheiden.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN DESSEL

    Je trommelvliezen en zenuwen geraken beschadigd door gezaag en gezeur