Waarom we tijdens de zomer meer stress hebben dan tijdens de winter

Unsplash
Af en toe duikt er een studie op waarvan we moeilijk kunnen geloven dat het écht waar is. Maar enkele wetenschappers van de Poznan University of Medical Sciences zijn toch zeker van hun stuk. Ze beweren dat we tijdens de zomermaanden meer stresshormonen aanmaken dan tijdens de winter.

Tijdens de warme zomermaanden slaan mensen en masse aan het barbecueën, vertrekken ze op vakantie of genieten ze van het zonnetje op een terrasje. Wie zich dan slecht in z’n vel voelt, voelt zich haast alleen op de wereld. Maar volgens Poolse wetenschappers is dat een groot misverstand.

De onderzoekers trommelden een aantal geneeskundestudenten op. Tijdens twee dagen in de winter en twee dagen in de zomer werden er verschillende speekselmonsters genomen en moesten de deelnemers vertellen hoe goed ze sliepen, of ze gezond aten en of ze gesport hadden.

Zo ontdekten de bollebozen dat de cortisollevels tijdens de zomer veel hoger waren dan tijdens de gure winterdagen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het stofje vrijkomt als je gestresseerd of bang bent. Opvallend genoeg wijzigde het gedrag van de Polen niet, waardoor het niveau van cortisol daadwerkelijk lijkt te veranderen onder invloed van de seizoenen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chris Devlaeminck

    Ik doe niet mee aan stress en depressief worden.

  • Alfons Verbist

    Meer stress in de zomer, dat merk je zo als men de baan op gaat. En dan maar jammeren dat de boetes te hoog zijn als ze gepakt worden.

  • Fred Debroek

    Voor mij net omgekeerd, in de winter is het om depressief te worden en in de zomer is alles zoveel ontspannender.