Waarom we ons allemaal zo'n bizar laag wasbakje moeten aanschaffen

shutterstock
Op vakantie springen ze altijd weer in het oog: die rare, lage wasbakken naast het toilet die voor je edele delen zijn bedoeld. Wie gebruikt dat toch? We zouden het nochtans beter allemaal doen, want wc-papier alleen blijkt niet genoeg om je geslachtsorganen helemaal schoon te krijgen. Wie zichzelf wil behoeden voor blaasontstekingen of andere infecties, laat dus maar beter een bidet installeren.

Het lage wasbakje naast het toilet kent zijn oorsprong in het Frankrijk van de 18de eeuw, en is heel gebruikelijk in vooral de meer zuidelijke landen van Europa, Latijns-Amerika en Azië. Zo'n bidet lijkt een beetje op een misvormd toilet, maar is eigenlijk een lage lavabo die voorzien is van een fonteinachtig kraantje om je intieme delen schoon te maken. Beschouw het als een soort minidouche voor je geslachtsorganen.

27.000 bomen per dag door het toilet
Hoewel er vanuit ecologisch oogpunt heel wat voor te zeggen valt om de tonnen weggegooid wc papier te vervangen door een bidet in elke badkamer, is zo'n intieme douche alleen niet voldoende. "Na toiletgebruik is enkel een wasje met een bidet niet genoeg om het echte vuile werk te doen. Dat moet het wc-papier eerst opknappen. Daarna kan je reinigen met het fonteintje uit het bidet," weet uroloog David Kaufman uit New York. Oef. Dat nieuws komt eerlijk gezegd een beetje als een opluchting.
Wel kan de combinatie van papier en bidet ervoor zorgen dat we minder wc-papier verspillen. Zeker als je weet dat er per dag (!) wereldwijd ongeveer 27.000 bomen door het toilet worden gespoeld, volgens cijfers van National Geographic uit 2010.

Schoonmaken na het vuile werk
Een extra grote schoonmaak na je toiletsessie met een straaltje water in plaats van wat extra papier, is behalve milieuvriendelijker ook voor je hygiëne geen overbodige luxe. Je verspreidt minder bacteriën, en vermijdt de vaak bijna onzichtbare irritaties die ontstaan door te veel te wrijven met wc-papier. Ook voor en na de seks even schoonmaken in zo'n miniwasbakje is slim om infecties tegen te gaan. De bidet is volgens experts ideaal in eender welke situatie waarin het moeilijk is om je even volledig te wassen, nadat je jezelf "bevuild" hebt down under.

Vrouwen die vaak last hebben van blaasontstekingen moeten zeker een bidet aan hun verlangslijstje toevoegen, zegt Kaufman. "Blaasontstekingen ontstaan het vaakst door vaginale bacteriën," legt Kaufman uit. "Vrouwen doen er goed aan hun risico te verlagen door voor en vooral na de seks zich even schoon te maken met een bidet." Toch nog niet overtuigd om zo'n ding in je badkamer te installeren? "Even snel schoonmaken met de douchekop of een schoon washandje kan ook al helpen," raadt Kaufman aan. Dan moeten we ons alvast niet druk maken over hoe zo'n bidet eigenlijk werkt, en in welke richting je erop moet gaan "zitten". Wie YouTube erop naslaat ontdekt dat dit voor velen nog een brandende vraag is (onszelf eigenlijk niet uitgezonderd).
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels