Waarom je beter niet te veel op je buik ligt

Unsplash
Netflixmarathon gepland met een relaxerend maskertje op je gezicht en een lekkere versnapering in de hand? Ge-wel-dig idee! Alleen doe je dat volgens gezondheidsexperts beter niet al liggend op je buik.

Liggen op je buik - of je nu aan het surfen bent op je laptop, een goed boek aan het lezen bent of naar je favoriete serie kijkt - kan enkele risico's voor je gezondheid meebrengen. "Liggen op je buik zorgt ervoor dat de normale rondingen van je wervelkolom omgekeerd worden", vertelt chiropractor Sherry McAllister. En dat is volgens haar gevaarlijk. "Je wervelkolom is uitermate belangrijk voor je gezondheid. Hij beschermt het zenuwstelsel dat alle verschillende functies van je lichaam controleert en coördineert. Elke verstoring in die communicatie tussen je zenuwen en organen en lichaamsweefsels kan ervoor zorgen dat ze niet meer normaal kunnen functioneren."

Maar geen paniek. Van af en toe eens op je buik te liggen ga je niet meteen veel last ondervinden. Maar dat betekent ook dat tegen wanneer de eerste symptomen opduiken, wat zelfs maanden of jaren kan duren, de schade al geschied kan zijn. En helaas zijn het twee wel heel belangrijke plekjes van je lichaam die getroffen worden. Als eerste je darmen en blaas, want door de druk kunnen obstipatie en blaasproblemen ontstaan. Ten tweede je ademhaling. Als je je middenrif niet volledig laat samentrekken en uitzetten, haal je namelijk niet diep genoeg in en uit. En daarvan is bewezen dat het angst en stress verergert.

Maar nogmaals, je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Bovendien zijn er nog tal van houdingen waarin je je veilig kan ontspannen. Als je nood hebt om wat te relaxen, leg je dan op je rug en laat je ondersteunen door een paar comfortabele kussens. Je zal er even zen van worden - beloofd.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik Moens

    Echt wel waar zenne! Je blijft misschien wel gezond maar je misgroeid er helemaal van, kijk maar naar Quasimodo!

  • raf janssens

    dan zijn alle vrouwen ten dode opgeschreven want het dragen van een BH zorgt ook dat je minder goed kunt in en uitademen .man man wat een zever om maar een blad vol te krijgen.

  • Marc Geerts

    Ik hang ondersteboven ,dus met mijn voeten omhoog en mijn hoofd omlaag en kijk zo tv, jammer dat Goedele Wachters dan ook ondersteboven zit. Maar dat rekt mijn lichaam terug uit. Jaja, schijnt goed te zijn.