Waarom de zoektocht naar geluk ons ongelukkig maakt

Getty
Of je nu helemaal happy wordt van dansen op muziek of van die nieuwe outfit die je vorige week kocht: over geluk wordt vaak gezegd dat het in een klein hoekje schuilt. En toch gaan we steeds opnieuw op zoek naar geluk, maar dat zou juist een omgekeerd effect kunnen hebben. 

We doen te hard ons best om gelukkig te zijn. Dat toont een nieuw onderzoek aan dat gepubliceerd werd in het vakblad Emotion. De eindeloze zoektocht naar geluk kan een averechts effect opleveren. Zo zouden mensen die steeds zoeken naar geluk vaker nadenken over falen en negatieve emoties.

"Geluk is positief, maar het gaan bekijken als iets dat je moet bereiken zorgt ervoor dat we falen," legt coauteur Brock Bastian, sociaal psycholoog aan de University of Melbourne School of Psychological Sciences, uit aan TIME. "Ons onderzoek toont aan dat het effect heeft op hoe mensen omgaan met negatieve emoties en ervaringen. Ze gaan vaker piekeren en zich slechter voelen."

Voor de studie werden twee aparte experimenten opgezet. Bij het eerste werd een groep Australische studenten psychologie gevraagd 35 anagrammen op te lossen in drie minuten. Wat ze niet wisten, was dat 15 anagrammen onoplosbaar waren. De eerste 39 studenten maakten de taak in een kamer met motiverende posters, notities en boeken. 

Een andere groep van 39 studenten deed dat in een neutrale kamer, waarbij ze niet aangemoedigd werden. Een derde groep van 38 studenten maakte een wel oplosbare taak in een gelijkaardige kamer als de eerste groep. 

Na het maken van de taak vroegen de onderzoekers aan alle studenten om een ademhalingsoefening te doen. Tijdens de oefening werd gevraagd wat er door hun hoofd ging. Verrassend genoeg waren de studenten die de onoplosbare taak uitvoerden in de 'gelukkige kamer' het meest geneigd om terug te denken aan hun gefaalde opdracht. Daarnaast kregen zij ook het meest te maken met negatieve gedachten en emoties. 

Negatieve emoties

Het tweede experiment vroeg 200 Amerikanen hoe vaak ze met negatieve emoties te maken kregen en hoe vaak ze eraan dachten. De deelnemers die aangaven dat ze het gevoel hebben dat het vooral de maatschappij is die wil dat ze gelukkig zijn, hadden het meest de neiging om slecht om te gaan met gevoelens zoals angst en depressie. 

"Wanneer mensen zichzelf onder druk zetten om gelukkig te zijn, of nadenken over wat andere mensen rondom hen doen, hebben ze sneller de neiging om hun negatieve emoties en ervaringen als een tekortkoming te zien," stelt Bastian. "Dat zorgt ervoor dat mensen nog ongelukkiger worden." 

Bastian geeft aan dat de studie het niet afkeurt om geluk op te zoeken. De studie wil erop wijzen dat het doodnormaal is om af en toe ongelukkig te zijn. "Wanneer we negatieve gevoelens en ervaringen proberen te ontlopen, kan het ervoor zorgen dat we er slecht op reageren wanneer ze de kop opsteken," legt Bastian uit. "Tegenwoordig komen we met een complex aanbod van gevoelens in aanraking, de helft daarvan zijn onaangenaam." 

Daarbovenop toont ander onderzoek aan dat je negatieve emoties erkennen  er juist voor kan zorgen dat je uiteindelijk gelukkiger bent. "Falen is belangrijk wanneer we leren, innoveren en vooruit willen. Elke succesvolle organisatie weet dat de weg naar succes hand in hand gaat met vallen en opstaan, daarom is het zo belangrijk dat we leren omgaan met negatieve situaties." 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Duym

  Is het niet ironisch dat zovelen zoeken naar geluk in onze maatschappij en er tegelijkertijd nog nooit zoveel mensen ongelukkig waren. Wat mij gelukkig maakte, was samen met mijn beste vriend uit hetzelfde pak friet eten en een pintje drinken bij een gezellige babbel. Jammer genoeg is hij overleden. Geen enkel voorwerp of bezitting kan dat ooit weer goedmaken. Maar ik klaag niet want ik had het voorrecht om het ware geluk te mogen kennen en dat was onzettend fijn.

 • Ronald Van Beneden

  Die zoektocht naar geluk en niet tevreden zijn op dit moment wordt enkel aangewakkerd door de fundamentele hebzucht van de mens en de reclame. Meer,Meer,Meer........

 • Bert Camps

  Eigenlijk is het heel simpel maar we hebben het niet altijd door, als jijzelf en iedereen die je dierbaar is, gezond is, heb je alle reden om gelukkig te zijn! Denk daar maar wat vaker over na.

 • verte dantez

  Tevreden zijn met wat je hebt en niet verlangen naar wat je niet hebt,dat is de sleutel tot geluk.

 • Chris De Knop

  je alle dagen blind staren op het zogezegde geluk van anderen op facebook... daar lijkt het wel of iedereen het ganse jaar rond op vakantie is, in sterrenrestaurants eet, naar festivals gaat en nieuwe wagens koopt.. (AKA 'me-time', of het zielige hengelen naar schouderklopjes)...en dan de holle reacties van de 'vrienden' : enjoy!, you deserve it! en ondertussen continu ontevreden met wat men zelf heeft.