Rechts: slaapexperte Annelies Smolders
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: slaapexperte Annelies Smolders © Getty Images/rv

Vrouwen verliezen 5 maanden slaap door menstruatie. Slaapexperte geeft tips: “Focus je niet op die ene week”

Dat je last kan hebben van krampen en een pijnlijke rug tijdens je menstruatie is algemeen geweten. Maar wist je dat je menstruele cyclus ook invloed heeft op je slaap? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld vijf maanden slaap in hun leven verliezen vanwege het ongemak tijdens én voor hun menstruatie. “Als vrouw heb je dubbel zoveel kans als een man om slaapproblemen te hebben. Dat komt doordat mannen heel stabiele hormonen hebben en wij als vrouw niet.” Slaapexperte Annelies Smolders legt uit wat je daaraan kan doen met praktische tips.

  1. In steeds meer hotels krijg je een pleister om beter te slapen. Slaapexpert vertelt welke geuren je naar dromenland sturen

    In steeds meer hotels krijg je een pleister om beter te slapen. Slaapex­pert vertelt welke geuren je naar dromenland sturen

    Wie op hotel gaat deze zomer en opeens een sticker op zijn hoofdkussen vindt: geen paniek. Door de relaxerende oliën erin zou je beter slapen. Daarom verrast onder meer hotelketen Peninsula Hotels hun gasten met zo’n pleister, die ze op de pols of hals kunnen kleven. Hotels die inzetten op een betere nachtrust, gek of geniaal? Een positieve evolutie, vindt slaapexpert Annelies Smolders. Maar of zoiets nu écht werkt? “Vroeger vonden mensen dit alternatief.”
  2. “Een paard oordeelt niet, maar is wel heel gevoelig voor emoties.” Expert Hesther over de kracht van paardentherapie

    “Een paard oordeelt niet, maar is wel heel gevoelig voor emoties.” Expert Hesther over de kracht van paardenthe­ra­pie

    Systeemtherapeut Hesther Selbeck (39) had amper één keer op een paard gezeten toen ze twaalf jaar geleden plots een visioen kreeg dat haar leven voorgoed zou veranderen. Ze luisterde naar de lokroep van de paarden en trok naar de wilde steppes van Mongolië, om daar haar lotsbestemming als paardentherapeute te ontdekken. “Ik werk vaak met jongeren die extreem angstig, en soms zelfs suïcidaal zijn. De paarden helpen me om hen te confronteren met hun gedrag.”