Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Vrouwen hebben 15% meer kans op slechte afloop als mannelijke chirurg hen opereert

Uit een nieuwe studie bij 1,3 miljoen patiënten blijkt dat vrouwen meer kans hebben op een slechte afloop wanneer ze door een mannelijke chirurg geopereerd worden, waaronder zelfs 32 procent meer kans om te sterven. Door de ontluisterende resultaten stellen mensen in vraag of de gezondheidszorg wel voldoende vrouwvriendelijk is.

 1. Geen naam voor je pasgeboren baby? 2 mama’s getuigen: “Zelfs na de geboorte kwamen mijn man en ik niet overeen”

  Geen naam voor je pasgeboren baby? 2 mama’s getuigen: “Zelfs na de geboorte kwamen mijn man en ik niet overeen”

  Wekenlang ligt het geheim op je tong. Kriebelen je vingers om het te schrijven. Trillen je stembanden om het uit te roepen. En dan, na negen maanden, breekt dat gloriemoment aan. Je sluit je baby in je armen en roept luidkeels: Ella-June! Tobias! Lima! De meeste ouders weten al lang op voorhand hoe hun kleine spruit zal heten. Al gebeurt het soms dat een baby’tje zonder naam aan het prille leven begint. Mama’s Anita en Bieke getuigen. “Omdat mijn dochter pas na vier dagen een naam kreeg, werden zelfs de geboortekaartjes uitgesteld.”
 2. Nieuwe studies: geen link tussen coronavaccin en miskramen, mogelijk betere bescherming bij combinatie van vaccins en geheugenproblemen bij ex-coronapatiënten

  Nieuwe studies: geen link tussen coronavac­cin en miskramen, mogelijk betere bescher­ming bij combinatie van vaccins en geheugen­pro­ble­men bij ex-coronapa­tiën­ten

  Ook deze week zijn weer een rist wetenschappelijke studies gepubliceerd naar de effecten van het coronavirus en van de coronavaccins. Zo tonen twee studies aan dat coronavaccins geen gevaar vormen voor de zwangerschap. Uit een recente studie in Frankrijk blijkt dat mensen die een combinatie kregen van twee verschillende vaccins tegen Covid-19 beter beschermd zijn, dan zij die twee keer een dosis van hetzelfde vaccin kregen. En Amerikaanse wetenschappers stelden vast dat patiënten die hersteld zijn van Covid-19 zes maanden later nog steeds kampen met cognitieve problemen.
 3. Tekening van zwarte foetus gaat viraal. “We moeten lesmateriaal van studenten meer afstemmen op de praktijk”

  Tekening van zwarte foetus gaat viraal. “We moeten lesmateri­aal van studenten meer afstemmen op de praktijk”

  Een medische illustratie van een zwarte foetus in een baarmoeder veroorzaakte een stroom van positieve reacties aan het adres van de Nigeriaanse tekenaar en student Chidiebere Ibe. De illustratie ging viraal op sociale media, want voor veel mensen is het de eerste keer dat ze een medische tekening zien waarop mensen van kleur staan afgebeeld. Twee experten leggen uit hoe divers de medische beeldvorming in ons land is.
 1. ‘Footcare’ is de nieuwe skincare: beautyredactrice Sophie stelt een stappenplan op voor mooie, verzorgde voeten

  ‘Footcare’ is de nieuwe skincare: beautyre­dac­tri­ce Sophie stelt een stappen­plan op voor mooie, verzorgde voeten

  De gemiddelde badkamer puilt uit van gezichtscrèmes, serums, scrubs en gezichtsmaskers. Maar een voetverzorgingsproduct? Niks, nada, noppes. Enkel een volhardende speurneus vindt misschien een verloren gewaande puimsteen, maar daar blijft het bij. Wel, no more. Op sociale media als TikTok gaan allerlei video’s de ronde die ‘footcare’ aanprijzen. Oftewel: een aangepaste routine om je voeten te verzorgen.