Vrouwen brengen ingenieus bodysuit op de markt die menstruatiepijn verlicht. Maar gynaecoloog waarschuwt
Kleding die je van pijnlijke maandstonden afhelpt: het klinkt als een sprookje, en toch komt het binnenkort op de markt. De Hongaarse start-up Alpha Femtech maakte een body genaamd Artemis, een sterk staaltje ‘femtech’. Werkt dat echt? Gynaecoloog Wilfried Gyselaers reageert.
De gemiddelde vrouw menstrueert zo’n 2.535 dagen van haar leven. Dat is ongeveer zeven jaar. En toch blijft die rode vloed een taboe. Maar niet bij NINA: in ons menstruatiedossier bundelen we alle verhalen, info en tips over maandstonden.
Zo’n 2,3 miljard vrouwen in de wereld hebben last van menstruatiepijn, ofwel zo’n 9 vrouwen op de 10. Maar de meesten weten niet precies wat de oorzaak is. Onderzoekers ontdekten onder meer dat vrouwen met stress, een depressie of een familiegeschiedenis van depressie meer kans hebben op menstruatiepijn. Daarnaast bestaan er aandoeningen zoals PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) of endometriose die de boosdoener kunnen zijn.
Hoe het ook zij, voor die maandelijkse pijn zou een knap staaltje zogenaamde ‘femtech’ de oplossing zijn: de TENS-technologie, oftewel transcutane elektrische neurostimulatie. Twee Hongaarse vrouwen, Anna Zsofia Kormos en Dora Pelczer (zie foto hieronder, red.), besloten die technologie in een bodysuit te verwerken. Met een app kan je, terwijl je de body draagt, discreet de intensiteit instellen én je pijn volgen om enige patronen van je symptomen te achterhalen.
Om de body, genaamd Artemis, te ontwikkelen, spraken de Hongaarse vrouwen met zo’n 350 andere vrouwen over hun menstruatiegewoontes. Gebruiksvriendelijkheid was belangrijk en qua design was het de bedoeling om de body meer op een mode-item dan een medisch hulpmiddel te laten lijken, vertelden ze aan het Britse BBC. Het prijskaartje? Zo’n 220 euro.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?
Kleding die je menstruatiepijn verhelpt: hoe werkt dat dan? In de stof van de body zitten warmtepanelen en TENS-gelkussens: zo geeft de body via de huid kleine stroompulsen aan je zenuwen. Dat zou je pijn verzachten.
“Op die manier put de body je zenuwen uit. Pijn is een van de signalen die de pijnzenuwen doorgegeven: als die ‘moe’ zijn, zullen ze geen pijn meer signaleren”, legt gynaecoloog Wilfried Gyselaers uit. Het grote voordeel van deze technologie is dat hij onschuldig is. Je hebt geen medicatie nodig en de technologie interfereert ook niet met enige medicatie die je al neemt, zegt hij. “Alleen weet je vooraf niet bij wie dit wel werkt en bij wie niet.”
Voor een optimale werking moet er voldoende contact met de huid zijn.
Of het bij jou werkt, hangt vooral af van de oorzaak van je pijn, zegt Gyselaers. “Als je last hebt van krampen of pijn in de baarmoeder zelf, kan deze technologie zeker effect hebben.” Bij hevige pijnen door endometriose, waar 1 op de 10 vrouwen aan lijdt, helpt dit toestel dan weer niet. Ook al beweren de ontwikkelaars van wel. “Bij endometriose zit de pijn niet in de baarmoeder, maar in de buikholte op het buikvlies. En buikvlies is een van de meest gevoelige organen van het lichaam: die zenuwen kan je bijna niet verdoofd krijgen.”
De body werkt bovendien maar optimaal als er voldoende huidcontact is, zegt de gynaecoloog. “Als je beweegt is dat wellicht niet altijd zo.” Daarom werkt kleding minder goed dan een TENS-pleister of -patch, zegt hij. “In de pijnkliniek merken we trouwens dat de precieze plek waar TENS het meest effect heeft niet bij elke vrouw hetzelfde is. Het is dus goed mogelijk dat de body bij jou niet die precieze plek stimuleert.”
Als je toch zo’n body wil uittesten met optimaal resultaat, raadt Gyselaers aan om advies te vragen aan een gynaecoloog of arts in een pijnkliniek. “Als je weet op welke plaats dit voor jou goed werkt, dan is zo’n body wel een aanwinst.”
Er zijn nog wel wat andere oplossingen voor je menstruatiekrampen op de markt
De TENS-technologie bestaat al langer: ook in pijnklinieken gebruiken artsen hem, vertelt Gyselaers. “Dat werkt niet áltijd, ook niet bij pijnlijke maandstonden. Slechts bij de helft van de vrouwen brengt het verlichting.”
Onze redactrices Chloë en Liesbeth testten de technologie al uit: ze gingen na wat het effect was van toestellen als de PowerDot en de Livia. Maar ook het Britse Myoovi is ook een bekend machientje dat op dezelfde manier werkt. Je plaats enkele patches of elektroden op je pijnlijkste zones, bijvoorbeeld je buik of onderrug, en weg pijn. Ook sporters gebruiken het voor een sneller herstel van hun spieren. Echt pijn doen de trillingen niet, maar aangenaam zijn ze ook niet, vertellen de redactrices.
De gemiddelde Vlaamse vrouw kent al die producten echter nog niet, zegt trendanalist Kate Stockman. “Het is de taak van artsen en gynaecologen om de technologie aan de man te brengen.” Benieuwd of ze de Artemis-body ook zullen aanraden. Die is voorlopig nog niet verkrijgbaar bij ons, maar zou wel later dit jaar in de verkoop gaan in de EU. Via deze website kan je jezelf wel op de wachtlijst plaatsen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. De vonk tussen Lynn Van Royen en Maarten Ketels: “Lynn is belachelijk mooi. Ik kijk echt graag naar haar”
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
PREMIUM
UITGETEST. Stroomschokjes tegen menstruatiepijn, werkt dat? “Het zag er even high-tech uit als het klonk”
Het is vandaag Wereldmenstruatiedag. De meeste vrouwen menstrueren elke maand, maar toch worden maandstonden hoe dan ook nog steeds gestigmatiseerd. Bovendien belemmert het elke maand veel vrouwen. Dat was bij Therabody de insteek voor hun PowerDot. Daarbij lanceerde ze een programma in hun app om menstruatiepijn weg te nemen. Een mooi staaltje FemTech, maar werkt het ook? Redactrice Chloë (23) doet de test. “Ik voelde mijn spieren samentrekken.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Van 1,7 tot 500 km: deze 8 unieke hikes vlak bij huis zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden
Weet je al dat ons land en omstreken barst van de prachtige wandelroutes? Je kan IJslandse paarden spotten, langs spectaculaire kliffen wandelen of ontzaglijke rotsformaties aanschouwen. En dat allemaal op nooit meer dan een paar uurtjes van huis. Ja, echt. Deze acht routes moet je kennen. -
Trendy accessoire of levensgevaarlijk? Dit is waarom je best niet met opgestoken haren in de auto kruipt
Een simpel, sensueel kapsel in een-twee-drie? “Je haar opsteken is erg in”, aldus BV-kapper Jochen Vanhoudt. Ook de celebs zijn grote fan, spotten we onlangs op de Oscars. Thuis creëer je in een wip zo’n look met een haarklem of haarclip, maar die komen wel met enkele risico’s, blijkt nu. “Laat ze niet zomaar rondslingeren op de grond.”