Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo word je een razend populaire influencer op 24 uur tijd en met een paar euro

Instagram
Je kent ze wel, mensen op sociale media met tienduizenden likes en reacties, die elke week op een andere exotische locatie lijken door te brengen en zelden twee keer hetzelfde kledingstuk aantrekken. Een onbereikbare droom? Allesbehalve. Mediakix deed de test en ontdekte dat het je niet meer kost dan een paar tientjes en een nachtje tijd.

Influencers worden steeds populairder. De industrie is dan ook goed voor een totaalbedrag van meer dan één miljard dollar per jaar aan inkomsten voor de influencers, een cijfer dat tegen 2019 waarschijnlijk ook nog eens zal verdubbelen. Natuurlijk zijn er onder hen heel wat die hard werken en originele content voorschotelen. Maar er zijn er ook heel wat die gewoon op zoek zijn naar een manier om snel veel geld en gratis producten te verdienen. En dat is makkelijker dan je denkt, zo blijkt uit een onderzoek van Mediakix.

Fake accounts

Om te bewijzen dat sommige merken wel degelijk in zee gaan met fake accounts en influencers die niet helemaal zuiver op de graat zijn, zette het marketingbedrijf twee fake accounts op. Ze bedachten twee fictieve influencers, één mode-account en één reisaccount.

Voor het eerste profiel, @calibeachgirl310, huurden ze een model in, en namen ze één dag lang allerlei foto's die vervolens zouden dienen als content voor de Instagram-account. Voor het tweede profiel, wanderingggirl, maakten ze zelfs enkel gebruik van gratis stockbeelden. Om het toch geloofwaardig te houden, zochten ze ook enkele onduidelijke foto's van meisjes met blond haar.

Lees verder onder de foto.

Volgers kopen

Vervolgens was het tijd om de Mastercard boven te halen. Ze begonnen voorzichtig en kochten slechts 1.000 volgers per keer om niet op te vallen bij Instagram zelf. Maar al snel werd duidelijk dat ze maar liefst 15.000 volgers tegelijk konden kopen zonder dat de alarmbellen rinkelden op het Instagram-hoofdkantoor. Het financiële plaatje? Amper 3 tot 8 dollar per 1.000 volgers. En dat leverde hen zo'n 30.000 volgers op voor de reisaccount, en maar liefst 50.000 voor het modeprofiel.

Maar volgers alleen zijn niet genoeg. Dan mag je nog tienduizenden volgers hebben, als je foto maar tien likes scoort, weet ieder bedrijf al snel genoeg. Dus kochten ze ook likes en reacties aan. Een comment kost je 0,12 dollar, 1.000 likes haal je al binnen voor 4 tot 9 dollar.

Lees verder onder de foto.

Deals sluiten

Zodra het magische getal van de 10.000 volgers daar was, begonnen ook de bedrijven te komen. Ze schreven zich in bij marketingbureaus, en deden aanvragen voor campagnes. Al snel scoorden ze vier betalende deals. Precies het resultaat waar ze voor gevreesd hadden. "Mensen die likes en volgers kopen, schotelen merken een illusie voor en ontfutselen hen zo erg veel geld," aldus Mediakix.

Het marketingbedrijf is trouwens niet het eerste dat een dergelijk experiment uitvoert. Eerder dit jaar creëerde ook al een groepje Nederlandse studenten een nep-account die in een mum van tijd 10.000 volgers haalde.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug