Zo maak je van 26 vakantiedagen 65 vrije dagen

SLIM PLANNEN LOONT

thinkstock
Heeft u het gevoel zopas vier dagen vakantie gehad te hebben? Nochtans heeft het u hooguit één vakantiedag gekost. Wie zijn vrije dagen zorgvuldig op en rond brugdagen plant, kan met 26 vakantie dagen 65 dagen vrij hebben.

Een mens kan nooit genoeg vrij hebben. En dus zijn de 26,7 vakantiedagen die de doorsnee werknemer in ons land jaarlijks mag inplannen een kostbaar goed. Want voor u het weet, zijn ze alweer op. Om ze zo optimaal mogelijk te benutten, is het dus belangrijk om ze op het juiste moment op te nemen. Zoals afgelopen maandag bijvoorbeeld. Eén dag congé bezorgde u meteen een vakantiegevoel van vier dagen. "Je ziet dat heel veel mensen proberen vrij te nemen op zogenaamde brugdagen. Een lang weekend is mooi meegenomen", zegt Geert Vermeir, manager bij het juridisch kenniscentrum van HR-dienstverlener SD Worx. "Sommige bedrijven of sectoren maken zelf de brug door een feestdag die toevallig in een weekend valt op een brugdag te recupereren."

Keuzevrijheid

Als dat bij u niet het geval is, hebt u maximale keuzevrijheid. En dus is het geen gek idee om uw congé voor volgend jaar alvast in te plannen. Een dagje voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, enkele na paasmaandag? Een beetje gepuzzel leert ons dat u met amper 4 vakantiedagen volgend jaar 33 dagen mag thuisblijven. Van 26 dagen maakt u uiteindelijk zelfs met gemak 65 dagen vrijaf.