Zo maak je ook je planten lenteklaar

Unsplash
We hebben al een paar keer kunnen genieten van het heerlijke zonovergoten terrasweer, maar met de lente in het land is het ook tijd om je kamerplanten helemaal lenteproof te maken. Wij vroegen de beste tips aan online plantenbezorger Plantsome.

Laat je planten wennen aan de zon

Voordat je je kamerplanten enthousiast laat meegenieten van de zon, is het belangrijk om ze even te laten wennen aan het zonlicht na die donkere wintermaanden. Dat is belangrijk, omdat kamerplanten anders massaal hun bladeren kunnen verbranden aan het zonlicht. Dus begin met een paar uurtjes in de zon om het de week erna wat langer te proberen. Check eerst even goed of jouw groene vriend überhaupt wel tegen direct zonlicht kan. Sommige kamerplanten staan liever in de schaduw. Let ook op met openstaande ramen of deuren, veel planten vinden tocht vervelend en zullen snel hun bladeren laten hangen of vallen. De meeste kamerplanten kunnen tegen een open raam of buitenlucht als deze boven de 20 graden is.

Verpot je planten

Het vroege voorjaar is de beste periode om kamerplanten te verpotten. Dat betekent niet dat je elke plant in huis verse potgrond en een nieuwe pot hoeft te geven. De planten die uit hun voegen zijn gegroeid of die duidelijk behoefte hebben aan wat meer plantenvoeding, zijn de planten die een nieuw potje moeten krijgen. Je hoeft een kamerplant ook niet elk jaar te verpotten. Sommige planten kunnen het best 2 jaar in hetzelfde potje staan. Waar moet je op letten bij het verpotten van jouw favoriete groene amigo? Ten eerste dat je een nieuwe pot gebruikt die minstens één maat groter is. Verder moet je er goed op letten dat, als je de plant gaat verpotten naar een sierpot zonder gaatjes, je de plant niet per ongeluk te veel water gaat geven. Voel daarom regelmatig diep in de aarde hoe vochtig de plant staat.

Hou ook een lenteschoonmaak voor je planten

Ook je planten kunnen baat hebben bij een kleine lenteschoonmaak. Hoe het in zijn werk gaat? Met een laagje stof op hun bladeren kunnen planten minder goed licht opnemen en heeft de plant moeite met ‘ademen’. Zuurstof wordt dan moeilijker opgenomen. Je kan het stof van een plant makkelijk met een vochtige doek van het blad verwijderen. Je kan je kamerplanten ook eens een keertje een douchebeurt geven. Je hoeft ze simpelweg alleen in de badkamer te zetten als jij een douchebeurt neemt. De hoge luchtvochtigheid zullen ze werkelijk waar fantastisch vinden! Planten met een iets steviger blad kun je zelfs met je mee onder de douche nemen. Dek dan alleen de potgrond eventjes goed af zodat je de wortels niet verzuipt. Je groene amigo’s zullen je dankbaar zijn!
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.