Zo laat je het werk even helemaal los op reis

thinkstock
Bijna de helft van de Vlamingen kan het niet laten om tijdens de vakantie even de werkmails te doorploegen, met een hoger risico op burn-out tot gevolg. Met de afschaffing van de roamingkosten is het nóg verleidelijker om even snel die mailbox open te klikken. Toch raden psychologen aan om het vooral níet te doen. Deze tips helpen om even helemaal te unpluggen.

1. Informeer je collega's

Heb je binnenkort een vakantie op de planning staan, laat dan duidelijk aan je collega's weten wanneer je niet bereikbaar zal zijn. Zo zijn ze op de hoogte dat ze jou geen vragen kunnen stellen of dossiers kunnen doorschuiven tijdens die periode. Omgekeerd kan je hen ook meteen vragen om bepaalde dingen op te volgen tijdens jouw afwezigheid. Maak duidelijke afspraken, zodat je tijdens je vakantie weet dat jouw taken in goede handen zijn.

2. Maak dingen af

Een aantal losse projectjes die al een tijdje lopen? Probeer om die af te ronden voor je op vakantie vertrekt, zodat je daar je hoofd er niet over moet breken. Dat betekent waarschijnlijk dat je vlak voor je vakantie wat drukkere dagen zal hebben, maar het aangename gevolg is wel dat je 100% kan genieten eenmaal die "out of office" is ingesteld. Van een welverdiende vakantie gesproken. 

3. Een slimme "out of office"

Wie houdt er niet van het bevrijdende gevoel van het instellen van je automatisch antwoord? Het is vaak het laatste taakje voor je die kantoordeur voor enkele dagen of weken achter je dichtrekt. Al kan het vooruitzicht aan een ontplofte mailbox na de vakantie je net meer sress bezorgen. Word je vaak overspoeld door mails? Stel die out of office dan eens een dagje voor je vakantie in en laat hem ook een dagje langer aan staan, zodat je extra ruimte krijgt om een berg e-mails weg te werken. Communiceer hier wel duidelijk over met je baas en collega's, om misverstanden te vermijden.

4. Ruim je werkplek op

Niet alleen je mailbox ruim je best zoveel mogelijk op voor je de koffers pakt, ook je bureau zelf eens onder handen nemen helpt om met een gerust gemoed op vakantie te vertrekken. Zorg voor een propere, georganiseerde werkplek, zodat je ook bij terugkomst niet meteen stress ervaart als je weer aan de slag gaat.

5. Zet het werk even "uit"

We kunnen natuurlijk niemand verbieden om de laptop of smartphone thuis te laten op vakantie - daarvoor zijn ze ook te handig op reis. Maar neem jezelf eens voor om géén werkmails of werkgerelateerde documenten te openen, zodat je er helemaal uit bent en de batterijen optimaal kan opladen. Weet je van jezelf dat je waarschijnlijk toch in de verleiding komt? Blokkeer dan tijdelijk dat werkmails doorkomen op je smartphone, zodat je alvast minder de neiging hebt om ongelezen berichten open te klikken.