Waarom je het gras mag laten groeien en je tuin beter laat verwilderen

Shutterstock
Als de lente in het land is, halen mensen allerlei zaken vanonder het stof. Denk aan de parasol, barbecue en grasmaaier. Al laat je het laatste in dat rijtje beter staan. Verschillende experts geven Sam Gooris immers gelijk: je laat het gras beter groeien. 

Het typische Vlaamse gazonnetje. Dat ziet er als volgt uit: gemillimeterd gras, buxushagen die strak gesnoeid zijn en hier en daar enkele zorgvuldig geplaatste bloemen. Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar verandering in te brengen. Onder meer The New York Times maakt een pleidooi om je tuin te laten verwilderen. 

Biodiversiteit

Volgens de gerenommeerde krant vraagt het onderhoud van dat afgemeten gazonnetje immers tonnen pesticiden en water. De meeste mensen gruwelen immers van onkruid, maar willen wel fris groen gras. Het gevolg: er wordt bekalkt, bemest, geverticuteerd en besproeid met herbiciden dat het een lieve lust is. Met alle gevolgen van dien voor het milieu. 

Ook de biodiversiteit heeft te lijden onder het kort gemaaide gazon. Kijk maar eens rond: je ziet amper nog vlinders, kevers, sprinkhanen, krekels of spinnenbedden. En als er minder insecten zijn, huizen ook minder kikkers, padden, vleermuizen of zangvogels in de buurt van je woonst. 

De Britse krant The Guardian neemt exact hetzelfde standpunt in en vraagt aan z'n lezers om de grasmaaier wat vaker aan de kant te laten staan. Of maai het gras om 10 centimeter hoogte. Zo krijgen onkruid en wilde bloemen de ruimte om te groeien. Wil je toch een makkelijk bewandelbaar weggetje naar het tuinhuis of een wasrek? Stippel dan een route uit en maai enkel daar het gras weg. 

In eigen land voert tuinarchitect Louis De Jaeger al langer een kruistocht tegen strakke gazons. “Die duizenden hectaren haarfijn onderhouden pelouse zijn groene woestijnen wat biodiversiteit betreft. Ze dragen ecologisch gezien amper bij in de strijd tegen de klimaatopwarming”, zei De Jaeger daarover eerder al in onze krant. “Minder maaien is de meest luie, simpele én goedkope manier om een positieve impact op het klimaat te realiseren.”

Maaien doe je volgens de tuinarchitect dan ook best niet meer dan één keer per maand, desnoods driewekelijks. “Van dat wekelijks maaien moeten we écht af. Langer gras wortelt dieper, waardoor het steviger wordt, minder snel afsterft en niet besproeid moet worden.” 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kurt Winkelmans

  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 • MARC THERRY

  Ik word gek van chaos op gelijk welk vlak mag het? Voor mij n strakke tuin dus.

 • Paul Verbeeck

  Langer gras, meer kans op teken en bij buitenspelende kinderen hen je liever minder kans op teken. Ook voor mezelf trouwens.

 • Sabine Van de Kerkhove

  Wat het probleem is, niet het milieu, maar luiaards die geen mooie tuin meer willen. Maar ze zouden wel de propere tuin willen gebruiken om erin te barbecuen of te gebruiken, ze willen wel propere stadsparken om erin te wandelen,....., maar zelf geen poot willen uitsteken om te onderhouden. Als ze zo verder doen is vlaanderen een overwoekerde wildernis. En dat is dan wel mooi. Prutsers eerste klas, nie meer, nie minder, punt. .

 • Ludo Wouters

  Ofwel heb je een tuin vol brandnetels ofwel een tuin vol paardenbloemen. Een tuin zoals op de foto kun je op je buik schrijven.