Waarom een weekend eigenlijk drie dagen zou moeten duren

unsplash
Nu al geen zin in morgen? Dan is er goed nieuws, want volgens de Britse universitair Alex Williams verdienen we eigenlijk nóg een vrije dag. En ja, hij werpt daarbij zelfs goede argumenten in de strijd.

"Een weekend van drie dagen zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om met vrienden en familie door te brengen, de wereld buiten de werkmuren te ontdekken en te ontspannen van alle druk die het professionele leven met zich meebrengt," zo begint Alex Williams zijn betoog, lector aan de City University van Londen. Daar kunnen we ons alvast in vinden. Maar er is meer, en zijn argumenten zijn zelfs maatschappelijk relevant te noemen.

Goed voor het milieu

"Weekends van drie dagen zijn ook één van de makkelijkste stappen die we kunnen zetten om onze impact op het milieu te verkleinen én onze economie te versterken," zo gaat Williams verder. Hij baseert zich hiervoor op onderzoek dat een verband aantoont tussen minder werkuren en een lagere energieconsumptie: als de lichten, air conditioning en computers een dag in de week minder aan moeten staan op kantoren, kan je heel wat op verbruik besparen. Bovendien worden de wegen en het verkeer minder belast als mensen nog maar 4 keer per week naar hun werk gaan met de wagen.

Betere gezondheid en productiviteit

Als extra bewijs haalt Williams een experiment uit 2007 in Utah aan, waar vrijdag als werkdag werd afgeschaft door van maandag tot donderdag langere uren te werken. De staat kon zo 1,6 miljoen energiekosten besparen na de eerste tien maanden, en de vermindering van het woon-werkverkeer zorgde voor een jaarlijkse vermindering in uitstoot van 12.000 ton CO2, aldus de lector. We vrezen dat Alex Williams met zijn voorstel niet meteen alle regeringen wereldwijd tot inzicht doet komen. Maar we kunnen er maar van dromen. Met argumenten als een betere nachtrust, sociaal leven, gezondheid en productiviteit op het werk probeerden we eerder al eens om een extra dagje weekend aan te kaarten. Proberen gaat mee.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • christophe verpoest

  3 dagen weekend.....voor mij ok...

 • Paul Verbeeck

  Goe zot , ik werk in het WE , in shiften van 12u , heb jullie al ooit eens 3 shiften van 12u gewerkt (ik wel in een verlengd WE, dit is gewoon onmenselijk)

 • Peter Buyck

  Dat is de 'jonge generatie' die spreekt. De jonge arts die liever van 9 to 5 werkt en dan niet in het snuitje heeft dat hij daarvoor een hoop werkgevers hindert. Nee, we zijn maar open van 9 tot 5 dus pendelaars hebben vaak geen toegang meer tot deze huisarts, bakker, slager, apotheker, ... (of toch wel: een andere in de stad waar men werkt)

 • Emir Alispago

  Misschien week van 8 dagen maken . Waarvan 3 dagen weekend

 • L VANSEVEREN

  Ik werk 4/5, dus " dagen thuis. Ik doe niet meer of minder op! En, altijd goed gemutst naar werk.