Waar komen al die vliegende mieren plots vandaan?

thinkstock
Je hebt ze ongetwijfeld al gespot de afgelopen dagen: vliegende mieren die ongevraagd tegen je aan komen gevlogen. Ze zijn in de zomer vaak even snel weer weg als ze gekomen zijn. Waar komen de beestjes vandaan?

Het is geen toeval dat de diertjes nu plots opduiken, bij deze drukkend warme temperaturen. De vliegende mieren zijn namelijk aan hun bruidsvlucht bezig, waarbij de koninginnen en vruchtbare mannelijke mieren hun nesten verlaten, om met elkaar te paren. 

Speciaal voor deze bruidsvlucht krijgen de mieren tijdelijk vleugels. "Het zijn echte brokkenpiloten," vertelt stadsecoloog André De Baerdemaker aan de Nederlandse krant AD. "Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje. En vogels vinden ze een lekker hapje. Het is een ware massaslachting." Slaagt een mierenduo er wel in elkaar te bevruchten, dan bijt de koningin haar vleugels af en zoekt een plaats om een nieuw nest te bouwen. De mannelijke mieren sterven na de bruidsvlucht.

Wat kan je zelf doen als je overspoeld wordt door zo'n mierenplaag? Niet al te veel, behalve wachten tot ze weer weggaan. En begrip tonen voor de diertjes, tipt de ecoloog nog. "Die arme mieren hebben het ook niet makkelijk," besluit De Baerdemaker. "En het is doorgaans binnen een dag weer voorbij." Wel kan je er de komende dagen en weken nog last van hebben, aangezien elke miersoort haar eigen moment heeft om aan de bruidsvlucht te beginnen.