Exclusief voor abonnees

Vergeet de hamster, het hotste huisdier is de alpaca

alpaca
Getty Images alpaca
Alpaca's duiken in Vlaanderen steeds meer op als huisdier. Volgens de Benelux-vereniging voor alpacahouders zijn er in ons land zeker 1.500 dieren. ‘Het is een echte rage.’

“Er zijn veel houders die vier à vijf dieren hebben”, zegt Sam Geysens, ondervoorzitter van de Alpaca Association Benelux. “Maar bij sommige houders is de hobby wat uit de hand gelopen en zij hebben er dan 50 of 60.” 

Vroeger kwamen alpaca’s enkel voor in het Andesgebergte, in Peru of Bolivia, waar de lokale bevolking ze houdt als huisdier, maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker in een Vlaamse tuin of alpacaboerderij. Begin mei haalde een alpaca uit Tongeren nog het nieuws, omdat hij per ongeluk in een zwembad was gesukkeld. Een heldhaftige brandweerman kon hem redden. 

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Talloen

  @ Michel Tulpe: U heeft gelijk. Ben een paar jaren geleden in Peru geweest. Kan mij niet herinneren dat ze die dieren als huisdier hielden. Lama's worden als lastdieren gebruikt, de wol is te ruw om er kledij van te maken (wel tapijten), Alpaca is fijner wol, ik heb er een paar puls van (wel gemengd met schapenwol, want te duur) en Vicunia's, die leven op zeer grote hoogte. Vicunia idd beschermd omdat ze bijna uitgeroeid zijn voor de fijne wol.

 • Michel Tulpe

  Correctie....de lama is voor het vlees, de alpaca is voor de wol, en er is nog de vicuña, deze ras leeft in het wild, en is beschermd... vroeger werd er op gejaagd voor de fijne wol die 30 jaren geleden10.000 dollar de kilo waard was, deze drie soorten behoren tot de "camelidos" waarvan de kameel en de dromedaris ook deel van uitmaken..

 • Patrick Weyers

  En weldra zitten de dierenasielen vol alpaca's. Mogen we eerder wat terughoudendheid verwachten van een krant ipv reklame om deze dieren als 'huisdieren' te promoten.

 • Johan Van Alsenoy

  Na het hangbuikzwijn het volgende dier dat masaal gedumpt zal worden eens de hype voorbij is. Vorige week met een boer gebabbeld die de aanvraag niet kan bijhouden om deze dieren op te vangen omdat mensen niet nagedacht hebben. Een regelrechte schande.

 • Dick van Aggelen

  Dit zijn absoluut geen huisdieren!