Ga naar de mobiele website
^ Top

Veel reizen, stoppen met roken en meer dingen die je best doet voor je dertig wordt

thinkstock
De tijd tegenhouden en nooit ouder worden behoort nog steeds niet tot onze mogelijkheden - tenzij je Peter Pan heet. Waar we wél controle over hebben, is hoe we die voortschrijdende tijd het beste invullen. Wil je geen spijt krijgen van gemiste kansen in je latere leven, en ooit naar waarheid Je ne regrette rien op je begrafenis laten spelen? Dan maak je best werk van deze dingen als je nog jong bent.

Natuurlijk bestaat er niet zoiets als een handleiding voor het leven. Maar er zit wel een waarheid in clichés à la "tijd brengt raad" en "wijsheid komt met de jaren". Daarom ook dat twintigers iets kunnen opsteken van het advies van deze Reddit-gebruikers, die tippen wat je best vóór je dertig doet om later geen spijt te krijgen dat je het nooit gedaan hebt. 

De dertig al gepasseerd? Geen nood, dat cijfer vormt natuurlijk slechts een richtlijn en "je bent maar zo oud als je jezelf voelt", om er nog een cliché tegenaan te smijten. Deze bucketlist is een tip voor (late) twintigers, maar het is nooit te laat om je leven een andere wending te geven.

Reis

Nog geen gezin, bloeiende carrière of andere verplichtingen om rekening mee te houden? Maak van die gelegenheid gebruik om de rest van de wereld te ontdekken, tippen Reddit-gebruikers. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om alles achter te laten en een paar weken of zelfs maanden erop uit te trekken - als een carrière en een gezin dat moeilijk maken. Niets is natuurlijk onmogelijk, maar het is een stuk eenvoudiger als je nog jong bent. Al is het zelfs maar om gezonheidsredenen: een zware trektocht door het Andesgebergte klinkt al iets minder aanlokkelijk rond middelbare leeftijd.

Gezonde gewoonten

Het is nooit te laat om je leven te beteren, maar toch is het slim om al op jonge leeftijd de kiem te leggen voor een gezond leven. Ga sporten, eet gezond, verzorg je tanden en gebruik zonnecrème. Begin je al vroeg met deze gewoonten, dan leer je ze jezelf aan voor de rest van je leven. Ook stoppen met roken voor je dertig is een mooi voornemen. Hoe vroeger je de sigaret afzweert, hoe meer je de opgelopen schade van je rokersjaren kan inperken. 

Onderhoud sociale contacten

Na je dertigste kan sociaal contact licht afnemen. Vrienden krijgen kinderen, gaan soms wat verder wonen en kunnen daardoor simpelweg minder snel spontaan een terrasje gaan doen. Het loont daarom de moeite om in je twintigerjaren goed te investeren in duurzame vriendschapsrelaties. Een goede vriendschap die stand houdt als je elkaar enkele weken niet hebt gezien door drukke agenda's, is goud waard.

Zoek een hobby

Even genoeg van het werk, een relatiedip of ruzie met een goede vriend of vriendin? Dan is het fijn om een uitlaatklep te hebben die je er opnieuw bovenop helpt. Zoek een hobby naast je werk - hoe druk het ook is - die je positieve energie geeft.

Maak plezier

Er bestaat niet zoiets als "te veel plezier maken", daar zijn de Reddit-gebruikers het over eens. Het is ook iets waar je geen spijt van kan krijgen, en dat je achteraf maar moeilijk kan inhalen. Laat die strakke teugels af en toe eens los en geniet honderd procent van het leven. Te korte nachtjes door leuke avonden of een sporadische dag vol junkfood? Die horen er ook bij af en toe, en voel je er vooral niet schuldig over. 

Doe vooral je eigen ding

In een lichte paniekkramp geschoten omdat je geen van deze dingen doet en de dertig al gepasseerd bent? Nergens voor nodig. Er rust geen druk op je schouders en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt. "Vergelijk jezelf niet te veel met anderen," tipt nog iemand. "Je late twintigerjaren zijn een periode waarin je jezelf erg ontwikkelt. Maak er puur voor jezelf het beste van," besluit een andere gebruiker.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Bob Nalyd

    Wie of wat zijn die reddits? En waarom zou ik hun richtlijnen moeten volgen? Waarom moet ik op reis voor mijn dertigste?

  • Klaus Uberohr

    Veel reizen werkt de klimaatopwarming in de hand. Niet doen! Blijf thuis.

Meld een bug