Ga naar de mobiele website
^ Top

Van spinazie tot radijsjes: dit kan je nu al zaaien in je tuin

thinkstock
Van die eerste zonnestralen krijgen wij spontaan zin om met potgrond en zaadjes aan de slag te gaan. Klein obstakel: het ontbreekt ons helaas aan groene vingers. Gelukkig bezit Angelo Dorny die wél, groenjournalist en auteur van onder meer het recent verschenen "Goed Gezaaid". Hij legt ons uit welke zaadjes we nu al kunnen planten, en hoe zelfs de grootste moestuin-noob binnenkort van een zelfgeteelde krop sla kan smullen.

Onze overenthousiaste lentekriebels moeten eerst en vooral lichtjes getemperd worden: half maart zijn er nog niet heel veel dingen die je al buiten kan beginnen zaaien. Maar ze zijn er gelukkig wel, die lentegroenten die je nu al in de grond kan stoppen: "Je kan al beginnen met erwten buiten te planten," legt Angelo uit. "en ook verschillende slasoorten en bladgroenten zoals kropsla, snij- en pluksla en spinazie. Radijsjes zijn ook erg makkelijk. En dan zijn er tot slot ook nog tuinbonen, maar opgelet, dat is een aparte soort, het zijn niet de gekende prinsessenbonen. Je kan daarnaast ook al zomerse groenten binnenshuis beginnen voorzaaien, zoals tomaten, pepers en paprika's. Die hebben veel warmte nodig, dus die kan je pas rond mei buiten in de volle grond zetten."

Radijsjes kan je nu al zaaien en zijn erg makkelijk

Balkontuintjes

Stadsinwoners hebben niet altijd een royale tuin voor handen om allerlei groenten en kruiden in te verbouwen. Maar zelfs op een klein balkonnetje kan je een eigen moestuin starten, verzekert Angelo. "Alles wat in de moestuin groeit, kan je ook in een pot kweken. Je kan een grote bak gebruiken om je zaadjes in te planten, of verschillende potten. Een leuke groente om te planten als je in de stad woont en niet veel plaats hebt, is bijvoorbeeld de Parijse wortel. Dat is een bolvormige wortelsoort die eruit ziet als een radijs, en heel makkelijk in potten gekweekt kan worden."

De Parijse wortel, ideaal voor wie enkel een stadsbalkonnetje heeft om te zaaien.
moestuinenbloem.nl De Parijse wortel, ideaal voor wie enkel een stadsbalkonnetje heeft om te zaaien.

Zes uur zon per dag

Los van of je nu veel plek hebt of niet om je zaadjes te planten, blijft voldoende zonlicht belangrijk. "Het merendeel van de groenten die wij kennen hebben veel zon nodig, zo'n zes uur per dag," weet Angelo. "Op een appartement is dat niet altijd evident, maar met vier uur moet het voor de meeste groenten ook nog net lukken. We gebruiken daar deze termen voor: alles wat minder dan vier uur per dag in de zon staat, wordt als schaduw beschouwd. Tussen de vier uur en zes uur zon per dag noemen we halfschaduw, en vanaf minstens zes uur zonlicht per dag spreken we van volle zon."

De meeste groenten hebben zes uur zonlicht per dag nodig

Potgrond versus zaaigrond

Nu weten we eindelijk welke zaadjes we al kunnen kopen in de tuinwinkel, maar welk aarde koop je daar dan best bij? Angelo: "Er is een verschil tussen zaaigrond en potgrond. Aan potgrond is vaak meststof toegevoegd om je planten een snelle start te geven, terwijl zaaigrond neutraal is. Potgrond wordt meestal gebruikt voor planten die al een wortel hebben. De meststoffen kunnen de nog kwetsbare zaadjes en startende wortels beschadigen, daarom dat je om te zaaien beter zaaigrond gebruikt. Al maakt dat voor buiten iets minder uit. Daar kan je ook gerust potgrond gebruiken, omdat bijvoorbeeld regen die meststoffen wegspoelt, en daardoor minder geconcentreerd wordt."

Zaaigrond is neutraal, terwijl aan potgrond meststoffen werden toegevoegd.
thinkstock Zaaigrond is neutraal, terwijl aan potgrond meststoffen werden toegevoegd.

Kant-en-klaarpakketjes

Als newbie in de moestuinwereld is het soms verleidelijk om terug te grijpen naar kant-en-klaarpakketjes in verschillende winkels en supermarkten. Maar is dat niet te mooi om waar te zijn, zo'n bloempot die zelfs de leken op enkele weken tijd een tomatenplant in één pot belooft? Angelo: "Het probleem daarmee is vaak dat mensen het hele zakje zaadjes in zo'n klein potje planten, en dan mislukt de oogst. Of je ziet in winkels soms een pot met wortelzaadjes, terwijl wortels rechtstreeks in de grond gezaaid moeten worden. Dat kan niet anders dan de mist in gaan. Er is op zich niks mis met die voorgemaakte pakketten, maar zelfs dan moet je nog weten hoe ze te gebruiken. Tuinieren is geen rocket science, maar wat je waar en wanneer precies zaait, is wel belangrijk. Eens je dat weet, kan iedereen het." Een opbeurende stelling die wij op deze zonnige lentemiddag graag op de proef willen stellen. Wie doet mee?

Tuinieren is geen 'rocket science', maar wat je waar en wanneer precies zaait, is wel belangrijk.

Goed gezaaid van Angelo Dorny is uitgegeven bij M-Books en voor 14,99 euro verkrijgbaar in de boekhandel of online. Volg moestuinman Angelo ook op zijn website, via Facebook of op zijn YouTubekanaal Grow, Cook, Eat. In die serie kan je wekelijks volgen hoe hij zijn nieuwe moestuin aanlegt en een jaar lang leeft van eigen bodem.

kosReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug