Exclusief voor abonnees

Van komkommerkruid tot ananaskers: Laurence Machiels pimpt je partydrinks met moois en lekkers uit de tuin

"Vlier, rabarber en rozen mogen als cocktailingrediënten niet in je tuin ontbreken", vindt Laurence Machiels.
Shutterstock / Steven Richardson "Vlier, rabarber en rozen mogen als cocktailingrediënten niet in je tuin ontbreken", vindt Laurence Machiels.
Het verschil tussen een gewoon drankje en een partydrankje zit hem in de afwerking. Dus versier je cocktails of mocktails met bijzondere bloemen, blaadjes en bessen en maak je van aperitief een feest! Onze tuinexperte Laurence Machiels vertelt welke ingrediënten uit de tuin zich hier uitstekend toe lenen. 

Drie must-haves

Vlier, rabarber en rozen: deze drie cocktailingrediënten mogen niet in je tuin ontbreken. Van vlierbloesems maak je siroop, dé basis voor een frisse Hugo (met prosecco), een mocktail (met munt en limoen) of een eenvoudige limonade (met spuitwater en citroen). 

Met rabarbersap mix je erg verrassende cocktails: rabarber sour, rabarber mojito, rabarber daiquiri of de Rhubarb 75, met gin, limoensap, cava en rabarbersiroop

Met rabarbersap mix je erg verrassende cocktails: rabarber sour, rabarber mojito, rabarber daiquiri of de Rhubarb 75, met gin, limoensap, cava en rabarbersiroop. Dat is een zoetere versie van rabarbersap, met flink meer suiker. 

Pluk rozen en maak er rozenwater van. Hoe sterker de rozen geuren, hoe intenser de smaak. Je fleurt er een klassieke mojito, Aperol Spritz of gin-tonic mee op. Strooi er simpelweg een paar rozenblaadjes bij als versiering. Of vervang in een citroencake het citroensap door rozenwater, en je krijgt een geweldige rozencake.

Bijzondere bloemen en blaadjes

Veel bloemen ruiken heerlijk, maar sommige smaken ook geweldig en geven je feestdrankje een heel eigen aroma. De blaadjes én de bloemen van ananassalie (Salvia elegans) geuren en smaken heel intens naar ananas. De bloemen van komkommerkruid (Borago officinalis) zijn net blauwe sterretjes. Vries ze in, in ijsblokjes, en de eenvoudigste mocktail wordt er feestelijk door. Komkommerkruid is overigens een geweldige bijen- en hommelplant, plant er zeker één in je tuin! 

De bloemen van komkommerkruid zijn net blauwe sterretjes. Vries ze in, in ijsblokjes, en de eenvoudigste mocktail wordt er feestelijk door.
Shutterstock De bloemen van komkommerkruid zijn net blauwe sterretjes. Vries ze in, in ijsblokjes, en de eenvoudigste mocktail wordt er feestelijk door.

Citroenafrikaantjes (Tagetes ‘Lemon Gem’) vormen de hele zomer door lichtgele bloempjes, die al even friskruidig smaken als het blad. De limonadeplant (Agastache mexicana) verspreidt een wolk van frisse anijsgeur wanneer je het blad nog maar even aanraakt, en ook de paarse bloemen zijn eetbaar. Versier er je cocktails en desserts mee, of geef je ijsthee de finishing touch. De colageranium (Pelargonium ‘Torrento’) geurt ook écht naar cola, strooi een blaadje of wat bloempjes in je favoriete frisdrank.

5 verrassende mocktailbessen

Versier je favoriete mocktails met opvallende bessen. Zwarte frambozen (Rubus occidentalis) zijn ongetwijfeld het opvallendst: dikke donkerpaarse bessen met een heel aromatische, zoete braamsmaak. Gele frambozen, zoals het ras ‘Valentine’, smaken net dat tikje anders en zoeter dan de gekende tuinframboos. 

Een struikje ananaskers kweek je makkelijk zelf, en je oogst er handenvol typische oranjegele bessen van met een perkamentachtig papieren omhulsel.
Shutterstock Een struikje ananaskers kweek je makkelijk zelf, en je oogst er handenvol typische oranjegele bessen van met een perkamentachtig papieren omhulsel.

Of wat dacht je van witte ananasaardbeien (Pineberry) met rode spikkels en een zoete ananastoets? Er bestaan zelfs witte bosaardbeien (Yellow Cream), die je direct in je glas kunt laten dobberen. Of pak uit met ananaskers (Physalis peruviana), een heel populaire bes voor de afwerking van dessertborden. Dit struikje kweek je makkelijk zelf, en je oogst er handenvol typische oranjegele bessen van met een perkamentachtig papieren omhulsel.

Ga de uitdaging zelf aan! Maak een foto van je origineelste partydrink en deel hem via het Leukste Tuin-platform.

Met de HLN Zomer Challenges maken we van België deze zomer het beste vakantieland ter wereld. De grootste namen en experts dagen je uit, jij kiest zelf aan hoeveel en welke challenges je deelneemt. Wij bundelen alle artikels, uitdagingen en foto’s van ‘De leukste tuin van Vlaanderen’ in dit dossier.

Maak jouw tuin ook de mooiste tuin met deze aanbiedingen in de HLN Shop.

Lees ook:

Onze sommelier proeft 15 rode en 5 witte BBQ-wijnen uit de supermarkt: “Uitstekende prijs-kwaliteit” (+)

Zelf reusachtige zonnebloemen en pompoenen kweken? Laurence Machiels helpt je op weg (+)

Thuiskamperen: zo maak je het comfortabel en knus (+) 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.