Exclusief voor abonnees

Van koffiegruis tot cacaodoppen: zo houd je katten weg uit je tuin

Hoe meer de grond bedekt is, hoe ongemakkelijker het voor katten wordt.
Laurence Machiels Hoe meer de grond bedekt is, hoe ongemakkelijker het voor katten wordt.
Niets zo vervelend als katten die jouw tuin als kattenbak gebruiken. Of het nu je eigen dieren zijn of die van de buren, hoe beperk je de schade? Want niemand wil uitwerpselen in zijn moestuin of geplette jonge plantjes omdat katlief daar net zo graag ligt te zonnen. Onze tuinexperte geeft tips om katten uit je tuin te houden. Welke middeltjes helpen echt? Alle adviezen over je tuin en onderhoud lees je in ons dossier.

Óf je houdt van je kat en dan vergeef je haar (bijna) alles, óf je maakt je elke dag opnieuw druk over die vervelende katten van de buren die jouw tuin als hun eigendom beschouwen. Want zo zijn katten: niemand dicteert hen de wet of legt hen tuingrenzen op. Ze gebruiken je moestuin als toilet, gaan plompweg op je pas gezaaide bedjes liggen of vangen de vogels en kikkers waar jij elke dag plezier aan beleeft.

Katten zijn dol op losse, lichte aarde. Geen lekkerder plekje om te slapen dan op pas bezaaide mulle grond. Of ze krabben het bedje open, doen hun behoefte en vegen alles weer op een hoopje. Heel netjes voor de kat, ware het niet dat daar net jouw radijsjes, spinazie, rucola of pas gezaaid gazon bovenkwamen. Bovendien bevatten kattenuitwerpselen mogelijk parasieten en ziekte-kiemen. Denk maar aan toxoplasmose, waardoor jij verplicht wordt altijd met handschoenen aan te tuinieren.

Gaas en rijshout

Katten houd je weg door kippengaas rond of op pas gezaaide bedjes te plaatsen, of er een vogelnet over te spannen. Je kunt je zaailingen de eerste weken bedekken met vliesdoek, maar dat moet er ook weer af om de plantjes ruimte te geven om te groeien.

Wat ook helpt, is de grond goed nat houden. Katten liggen niet graag in het nat, maar helaas weerhoudt dat hen er niet altijd van om er hun behoefte te doen.

Mijn meest efficiënte truc, die ik bij mijn twee eigen katten toepas, is om rijshout tussen de groenten te plaatsen: vertakte bossen snoeiafval of goed vertakte hazelaar bijvoorbeeld, die je ook gebruikt om erwtjes in te laten klimmen. Katten zien een wirwar van takken en gaan daar echt niet tussen kruipen. Sommige mensen nemen takken met doornen, zoals van meidoorn, maar dat is niet diervriendelijk én je prikt je er zelf aan.

Katten stappen absoluut niet graag op cacaodoppen. Ze zijn duur, maar bij een kleine tuin zeker de investering waard

Laurence Machiels

Doppen en snippers

Hoe meer de grond bedekt is, hoe minder makkelijk het voor katten wordt: ze lopen het liefst op een zachte, effen ondergrond. Plant bodembedekkers onder bomen en struiken, en strooi op de andere plekken mulch. Grove mulch zoals grote brokken schors, dennenappels of houtsnippers werken beter dan fijne. Fijn hennepstrooisel krabben ze bijvoorbeeld heel makkelijk open. Cacaodoppen blijken het meest efficiënt, daar stappen katten absoluut niet graag op. Ze zijn duur, maar als je een kleine tuin hebt de investering waard. Boven op je terraspotten kun je ook een laagje scherp grind strooien. Om katten te weren uit een ommuurde stadstuin plaats je boven op de muren een rollende baar of pvc-buis, zodat ze niet over de muur kunnen klimmen.

Brandnetel

Plant zeker ook een paar eenjarige plantjes ‘kattenschrik’ (Plectranthus caninus). De geur houdt katten weg van je terras. Ze houden ook absoluut niet van gehakseld coniferensnoeisel, dat je tussen volwassen planten of op mulle paden strooit.

Tussen je groenten helpt snoeisel van brandnetel en smeerwortel, wat tegelijk goed is voor je moestuin: het brengt extra voedingsstoffen in de grond. Maar je moet het wel regelmatig herhalen.

Middeltjes als koffiegruis, azijn en lookpoeder worden vaak genoemd, maar ze werken nauwelijks

Laurence Machiels

Wat niet tot nauwelijks (of maar heel tijdelijk) werkt, zijn koffiegruis, peper, azijn, lookpoeder, chilivlokken en zogenaamde kattenwerende planten met een sterke geur als citroengeranium of citroenverbena. En vergeet hertshoornolie: die stank is ook voor jezelf niet te harden.

In de handel vind je wel efficiënte apparaatjes met ultrasoon geluid om katten te verjagen. Ze reageren op beweging (het werkt ook voor honden) en hebben een bereik van zo’n tien meter. In een grote tuin heb je er dus meerdere nodig. Opgelet: sommige mensen kunnen de ultrasone tonen horen. Zet het apparaat dan af wanneer je zelf in de tuin bent.

Lok ze naar eigen tuin

Klagen de buren over jouw kat, probeer dan je eigen tuin nóg aantrekkelijker te maken voor je huisdier.

• Bied een kattentoilet aan: een afgebakend plekje met droge, mulle grond of zand (een soort minizandbak) die je geregeld losharkt, of een ruime bak met kattenbakkorrels die je op een overdekte plek in de tuin zet en regelmatig schoonmaakt. Het helpt, maar kan niet met zekerheid voorkomen dat ze nog de tuin van de buren opzoeken.

• Zet enkele planten waar katten dol op zijn: kattenkruid (Nepeta cataria) en valeriaan zijn het meest geliefd. Mijn katten liggen overdag het liefst tussen siergrassen, zoals Stipa tenuissima: zet daar eens een groepje van in je tuin.

• Zorg voor plekjes in de hoogte van waaruit ze de tuin kunnen observeren, en een boom of brede paal waaraan ze hun nagels kunnen scherpen.

• En de vogeltjes? We zijn maar wat blij als kat een muis of rat gevangen heeft, maar dat ze ook vogels, kikkers, salamanders en eekhoorns doodt, willen we natuurlijk niet. Vogels zijn vooral kwetsbaar in de winter en de lente, tijdens de periode dat jij ze voedert, en op het moment dat de jongen uitvliegen. Hang je kat in die periode een belletje aan, of plaats een ultrasoon apparaatje bij de voedertafel. Houd je kat ‘s winters in de ochtenduurtjes binnen, wanneer het aan de voedertafel extra druk is.

Of je nu een groot gazon hebt of een kleine stadstuin: groen vergt onderhoud. Maar welke onderhoudsbeurten mag je echt niet overslaan? Met de adviezen van onze tuinexperten wordt de verzorging van je tuin een fluitje van een cent. Je leest alles in ons dossier

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

Actieplan voor de tuin: zo herstel je een kaal gazon en haal je het beste uit je bloemen

Hét ideale moment om je gazon aan te leggen is nu: kies je best voor graszoden of zaad? “Verschil in kosten, maar ook in kwaliteit”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.