Vakantiegeld gekregen? 7 tips om er slim mee op reis te gaan

unsplash
Rond deze periode krijgen de meeste Belgen het jaarlijkse vakantiegeld op hun rekening gestort. Wil je er graag nog een deeltje van sparen maar heb je toch ook nood aan vakantie? Met deze tips doe je het allebei.

1. Reis naar goedkope landen of alternatieve steden
Laat Frankrijk en Spanje dit jaar even voor wat ze zijn, want Montenegro en Bulgarije zijn een stuk goedkoper. Ook in deze landen vind je strand, zon, cultuur, lekker eten en vriendelijke locals. Alternatieve steden zijn Straatsburg in plaats van Parijs, Valencia in plaats van Barcelona, Bologna in plaats van Rome en Padua in plaats van Venetië. 

2. Winkel lokaal 
Maak je zelf je eten op vakantie? Doe dan je boodschappen op lokale marktjes, dat is veel goedkoper dan in de supermarkt, ook in het buitenland. En leuke bijkomstigheid: je komt in contact met lokale mensen en je proeft veel meer van de sfeer en de cultuur dan in een onpersoonlijke supermarkt. Er is niets mis met bekende winkelcentra, maar je zult meer opvallende en originele dingen vinden op lokale marktjes.

3. Leef als een local
Wil je een super goedkope vakantie, leef dan zo min mogelijk als een toerist en zoveel mogelijk als local. Eet dus in dat achterafstraatje, vermijd de rode toeristenbussen en maak nieuwe vrienden. Ook een huizenruil kan ervoor zorgen dat je meer van je vakantiegeld overhoudt. Elke huizenruil is op je eigen wensen afgestemd: je kiest zelf wanneer, waar en met wie je zou willen ruilen. Het is een fantastische manier om goedkoop op reis te gaan en te besparen op accommodatie (heel handig voor lange vakanties met de kids). 

4. Voordelen
Ook tijdens je stedentrip kun je slim met je geld omgaan. De meeste steden hebben citypasses voor 24, 48 of 72 uur waarin je onbeperkt met het openbaar vervoer kan reizen en gratis of met korting musea en andere bezienswaardigheden kunt bezoeken. Over musea gesproken: kijk op de website van je favoriete museum op welke dag jouw favoriete museum gratis is (vaak op avonden of op zondagmiddag). En wist je dat veel steden gratis stadswandelingen aanbieden, waarin een local je op basis van een niet-verplichte donatie de leukste plekjes van de stad laat zien? 

5. Late check-out bij hotels 
Sommige hotels vragen maar liefst een halve dag kamertarief voor een late check-out. Dat maakt zo'n extra uitslaapuurtje wel erg kostbaar. Vraag in plaats daarvan of je je bagage afgesloten in een kamer kunt zetten. Zo geniet je van de tijd die je nog hebt in je vakantieland, en voorkom je hoge hotelkosten. 

6. Beperk het gebruik van creditcards 
Het gebruik van je bankkaart valt meestal veel voordeliger uit dan een creditcard. Geld afhalen bij geldautomaten binnen Europa is met de bankkaart gratis, geldopnames met een creditcard kosten bijna altijd meer dan 4,50 euro. Welke landen tot Europa behoren, verschilt per bank, check dit dus van tevoren! Soms hoort Turkije er bijvoorbeeld wel bij, soms weer niet. Het kan wel voorkomen dat de lokale bank waar je geld afhaalt een klein bedrag voor de service in rekening brengt. Als dit het geval is, dan wordt dat aangegeven op het scherm.

7. Ga op werkvakantie of doe vrijwilligerswerk 
Heb je echt even weinig vakantiebudget en wil je er toch tussenuit? Denk dan eens aan een werkvakanties of vrijwilligerswerk. Vooral populair bij jongeren of studenten! Je werkgever zal vaak zorgen voor onderdak, eten en drinken en dat bespaart natuurlijk een hoop. Niet alleen staat (vrijwilligers)werk in het buitenland goed op je cv, je leert meer van de wereld, je maakt vriendschappen voor het leven en je leert in mum van tijd misschien wel een nieuwe taal.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bert Spysschaert

  Kom toch maar naar Spanje :) het is hier goed en zal je de goeie lekkere en spotgoedkope plastskes leren kennen. Groeten uit orihuela-costs

 • carina moors

  Vakantiegeld..na de vakantie gebruiken omdat je tijdens je vakantie nul euro verdiend hebt..

 • Ann Sprengers

  "Vakantie"geld... dat staat al opzij om mijn belastingen te betalen. Ik krijg het en moet het al snel weer terug geven.

 • Chris Drulle

  Ik zal hem moeten sparen om deze belastingsregeriing te betalen . Iemand moet Bracke toch betalen

 • Joske Vermeulen

  Je hebt aan je vakantiegeld enkel iets als je een hypotheek hebt,zoniet geef je al de helft af aan de belastingen. De andere helft heb je als arbeider nodig om de maand zonder loon door te komen. Kheb het ook 16jaar aan 1stuk ervaren,nu ik een huis heb en afbetaal trek ik jaarlijks zelfs meer dan 1000eu terug. Als alleenstaande huurder ben je een sukkelaar in België. Erg ma zo is het