Trip naar de kust gepland? Dagje Blankenberge is duurder dan Knokke

beach cabins at Knokke-Heist, Belgium
thinkstock beach cabins at Knokke-Heist, Belgium
Zon, zee, strand: wat heb je nog meer nodig om heerlijk te ontspannen? Ook als het niet te veel mag kosten, zit je bij de Vlaamse kuststeden best goed. Maar de meest dure badplaats van het lijstje zou je nog eens kunnen verrassen.

Als je zou moeten raden naar de duurste Belgische badplaats, is de kans groot dat je Knokke-Heist antwoordt. De stad staat namelijk bekend om zijn dure reputatie en – eerlijk is eerlijk – ook wij denken spontaan aan het syndroom van Knokke-Le Zoute. Maar niets is minder waar. Voor een dagje aan de kust ben je in België het meeste geld kwijt in Blankenberge.

Dat blijkt toch uit de Strand Prijsindex, een lijstje van Tripadvisor. Voor het derde jaar op rij hebben de online reisspecialisten meer dan 300 stranden van over heel de wereld gerangschikt. Daarvoor hebben ze een optelsom gemaakt van de kosten voor zonnecrème (200 ml), een flesje water (500 ml), een biertje (33cl), een ijsje, een lunch (inclusief een drankje en dessert) en extra faciliteiten. Die laatste factor gaat dan over een eventuele toegangsprijs en de kosten voor het huren van een ligstoel en parasol.

Op zich lijkt een dagje aan de Belgische kust een tamelijk budgetvriendelijke keuze. Blankenberge staat pas op plaats 147. Daar zou de gemiddelde dagprijs overeenkomen met € 38,40. Knokke volgt wel al op plaats 155, en toegegeven: het verschil is zo goed als verwaarloosbaar. Een dagje kost gemiddeld € 38,05. Opeenvolgend komen ook De Haan, Oostende en Westende in het lijstje voor. De goedkoopste badstad in ons land is De Panne, waar je voor een daguitstap € 26,52 neertelt.

Tripadvisor

Nog volgens het onderzoek ben je in Anse Vata in Nieuw-Caledonië het meeste geld kwijt, meer bepaald € 78,57. Voor de mensen die niet zo goed zijn in aardrijkskunde: Nieuw-Caledonië is een eiland in de Grote Oceaan en ligt ‘in de buurt van’ Australië. Opvallend is dat ook Nederland redelijk hoog in de lijst staat. Zo is Vlieland zelfs ietsiepietsie duurder dan Venice Beach in Los Angeles.

Het goedkoopste strand vind je in Hoi An in Vietnam. Een dagje bakken en braden kost daar amper € 13,44.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Eh... wat noemt men hier faciliteiten? Parkeren? Blankenberge is Antwerpen-aan-de-Noordzee.

 • jan kop

  Ik verschiet me telkens rot in blankenberge als ik mijn wagen parkeer in de nieuwe parking aan het station,Peperduur.. In knokke betaalde ik minder?

 • Steve Verwimp

  Ik ben zondag na twee jaar nog eens in Blankenberge geweest. Het is er echt niet meer zoals vroeger. Zeer veel leegstand en zelfs verkrotting. Enkel budget schoenwinkels. Geen deftige kleding zaken. Enkel op den dijk word er gebouwd. De Luna parken waar ik vroeger zo vaak vertoefde zijn er niet meer. Op het strand enkel nog zomerbars. Ik zal er niet snel nog naartoe gaan.

 • Pasceline Dubois

  Als ik naar kust ga heb ik mijn eigen drank ed mee dus is het nu blankenberge, westende of knokke, ik betaal nergens meer/minder!

 • Dave Broes

  Begrijpelijk wie zou er nu nog naar Barcelona,Parijs,Venetie,Rome, Milaan,Madrid of zelfs New York willen gaan ,eenmaal je Blankenberge hebt gezien en bezocht?