Trending op TikTok: bizarre app ‘Randonautica’ gidst je naar verrassende locaties in je buurt

De app 'Randonautica' brengt je naar ongekende locaties om de hoek.
Getty Images/iStockphoto De app 'Randonautica' brengt je naar ongekende locaties om de hoek.
Sinds kort is de app ‘Randonautica’ trending op TikTok, na honderden filmpjes van TikTokkers die door de applicatie op pad gestuurd worden naar ongekende locaties in hun buurt. Sommigen belanden in idyllische bossen, anderen bij ongewone taferelen, maar allemaal houden ze er een avontuur aan over met een portie mysterie. Een tip om je zomerwandeling spannender te maken?  

Een app die je een avontuur laat beleven: klinkt heerlijk, toch? En dat is Randonautica ook, zij het met een licht bizarre kwinkslag. De Amerikaanse applicatie beschrijft zichzelf als een ‘choose your own adventure reality game’ en spoort je aan om hoeken van de wereld te verkennen waar je anders nooit zou komen. Dat doet de app door je een random gegenereerde set van coördinaten te bezorgen voor een locatie in je buurt. 

Daarvoor kies je eerst uit drie mogelijkheden: coördinaten voor een ‘attractor’, een ‘void’ of een ‘anomaly’. Een ‘attractor’ is een locatie waar zich veel ‘quantum points’ bevinden, een ‘void’ een locatie waar er zich weinig bevinden en een ‘anomaly’ is ook een ‘attractor’ of ‘void’, maar een sterkere of uniekere. Als je nu zoiets hebt van ‘huh?’, je bent niet alleen. Het hele internet – en zeker discussieplatform Reddit – vraagt zich af hoe Randonautica precies werkt en wat het met die termen bedoelt, maar dat de app locaties genereert op basis van willekeurigheid en misschien zelfs een tikkeltje quantummechanica, is zowat het enige dat duidelijk is. 

Vreemde of idyllische taferelen

Daar komt nog bovenop dat de app je aanspoort om je avontuur persoonlijker en unieker te maken door met een bepaalde ‘intentie’ op pad te gaan. Dat kan alles zijn – en het kan het avontuur een bizar kantje geven. Twee TikTokkers besloten te focussen op de kleuren rood en geel en ontdekten op hun wandeling (in een bos!) daadwerkelijk allerlei rood-gele objecten. De app probeert zo natuurlijk vooral je geest te prikkelen en je met een fris perspectief op avontuur te sturen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De populariteit van de app is een bijwerking van de lockdown: verveelde Amerikaanse pubers vonden gewone wandelingen maar niks en dus kwam Randonautica als  godsgeschenk ten tonele. Ondertussen is het een hype op TikTok: gebruikers filmen zichzelf terwijl ze door de app op pad gestuurd worden. Dat sommigen van hen op heel onverwachte locaties terechtkomen, onderweg vreemde taferelen aanschouwen of zelfs in enge, ‘The Blair Witch Project’-achtige situaties belanden, helpt de hype natuurlijk. Anderen belanden dan weer gewoon op heel idyllische plekken in hun buurt die ze eerder nooit ontdekt hadden, een iets aantrekkelijkere reden om de app uit te testen. 

Wil je zelf ook gaan 'randonauten’? Dat kan, want Randonautica werkt ook perfect in België. De app geeft bij het starten nog enkele tips mee: doe het met een positieve mindset en bij voorkeur met (een) vriend(en) en overdag. Ga geen gevaarlijke gebieden in en heb tijdens het wandelen respect voor andermans eigendom. Neem ook een opgeladen telefoon mee en eventueel een vuilniszak om het milieu te helpen. 

De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Janssens

    Mooie reclame voor een app,maar nutteloos in België.