Exclusief voor abonnees

Sandra Bekkari’s supersnelle kerstmenu

Een kerstmenu dat klaar is in een uur? Sandra Bekkari toont je hoe je dat doet.
Steven Richardson Een kerstmenu dat klaar is in een uur? Sandra Bekkari toont je hoe je dat doet.
Heb je deze kerst écht geen zin om langer in de keuken te staan dan bij je gasten te zitten? Dit supersnelle menu maak je in een dik uur klaar, zodat je de rest van de avond gewoon kan genieten!

Gebakken sint-jakobsoesters op een bedje van groene asperges

Bereidingstijd: minder dan 15 minuten

Voor 4 personen

• 16 groene asperges
• snuifje zeezout (of fleur de sel)
• olijfolie
• 12 sint-jakobsoesters
• piment d’Espelette (of cayennepeper)
• walnotenolie
• dille
• zwarte peper

Snijd de harde onderkant van de asperges. Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook ze ongeveer 5 minuten in water met wat zout en bak ze daarna in de pan met olijfolie.
Kruid de sint-jakobsoesters met een snuifje piment d’Espelette en bak ze kort in olijfolie, ongeveer 1 minuut aan elke kant op een hoog vuur.

Leg de asperges op een bord, druppel er wat notenolie over en leg er de sint-jakobsoesters bovenop. Kruid af met een snuifje zeezout, zwarte peper en werk af met dille.

(lees verder onder de foto)

In slechts 15minuten tover je dit heerlijke voorgerecht op tafel.
borgerhoff & lamberigts In slechts 15minuten tover je dit heerlijke voorgerecht op tafel.

Velouté van erwtjes en munt met gebakken parmaham

 Bereidingstijd: minder dan 15 minuten

Voor een grote pot

• 1l groentebouillon
• 600 g diepvrieserwtjes
• zwarte peper
• 200 ml rijstmelk
• 1 dun plakje parmaham of andere ham, in reepjes
• olijfolie
• enkele blaadjes munt

Voeg de groentebouillon toe aan de erwtjes en laat 1 minuutje koken. 
Kruid af met wat zwarte peper, voeg de rijstmelk toe en mix.
Giet de soep door een puntzeef.

Bak de reepjes ham knapperig in een beetje olijfolie. Haal ze van het vuur en laat uitlekken op keukenpapier.
Doe de soep in kommetjes, voeg de stukjes ham toe en werk af met verse munt en zwarte peper.

TIP: De erwtenpulp kan je verwerken in groentepuree

(lees verder onder de foto)

Heerlijke soep met gebakken parmaham
borgerhoff & lamberigts Heerlijke soep met gebakken parmaham

Parelhoenfilet met notenkorst, puree van zoete aardappel en spruitjes

Bereidingstijd: minder dan 15 minuten

Voor 4 personen 

• 4 el gemengde noten, zaden en pitten (cashewnoten, pompoenpitten, sesamzaadjes …)
• 4 el olijfolie
• 2 grote zoete aardappelen
• olijfolie
• kurkuma
• zwarte peper
• scheutje sojamelk
• snuifje zeezout
• 400 g spruitjes, gehalveerd
• 500 g parelhoenfilets

Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de noten en pitten fijn en meng met de olijfolie. Schil de zoete aardappel, snijd hem in stukken en stoom of kook ze gaar. Voeg olijfolie, kurkuma, zwarte peper, (soja)melk en zout toe en mix tot een gladde puree.

Stoom of kook de spruitjes beetgaar en bak ze nog even in de pan met een scheutje olijfolie. Kruid af met peper en zout. 
Kruid de parelhoenfilets met peper en zout en kleur het vlees in een braadpan. Leg de filets in een vuurvaste schotel, doe er de notenmengeling met olijfolie op en gaar nog 8 minuten in de voorverwarmde oven.

TIP: Hou wat blaadjes van de spruiten apart voor de garnering.

(lees verder onder de foto)

Extra blaadjes van de spruitjes kunnen perfect dienen als garnering.
borgerhoff & lamberigts Extra blaadjes van de spruitjes kunnen perfect dienen als garnering.

Lauwe bessensalade met speculaas

Bereidingstijd: 20 minuten

Voor 4 personen 

• 500 g bessenmix (diepvries)
• 6 el acaciahoning
• 4 el limoensap
• 4 volkoren speculaasjes, grof gehakt
• verse munt, fijngesneden

Laat het diepvriesfruit ontdooien in een steelpannetje met de honing en het limoensap. Roer geregeld voorzichtig om, maar let erop dat je de bessen niet te veel beschadigt. Verhit een kwartier op laag vuur, totdat het fruit volledig ontdooid is.
Doe het fruit in glaasjes en werk af met de stukjes speculaas en de verse munt.

(lees verder onder de foto)

Snel en heerlijk dessert.
borgerhoff & lamberigts Snel en heerlijk dessert.

Genieten van de feestdagen zonder bij te komen kan met deze tips van Sandra Bekkari

• Overdag minder eten, zodat je ’s avonds aan de feestdis wat meer kan opscheppen? Niet zo’n goed idee. Sla je maaltijden over om ‘calorieën te sparen’, dan kom je uiteindelijk met zo’n grote honger aan tafel dat je meteen álles opeet wat je ziet: je gaat te veel en te snel eten. Volg in de aanloop naar het feest je normale eetpatroon. Start het feest pas laat op de avond, eet dan in de late namiddag nog een gezond tussendoortje (bv. yoghurt met vers fruit of een handvol noten). Een kom groentesoep in de vooravond stilt je eerste honger.
• Zorg ervoor dat je bord ook bij de feestmaaltijd telkens voor de helft uit groenten bestaat. Geniet zonder schuldgevoel van extraatjes zoals aperitiefhapjes, desserts, champagne en wijn, maar houd maat. Laat je niet gaan ‘omdat het tenslotte feest is’ en ‘het voor één keer mag’.
• De room in soep kan je vervangen door een toefje volle of Griekse yoghurt. Zo krijg je ook dat romige effect (én een frisse, feestelijke touch), maar is het resultaat wel een pak lichter.
• Familiefeesten aan elkaar rijgen is vermoeiend! Weersta de verleiding om je elk vrij moment op de bank te ploffen. Blijf in beweging en maak een wandeling in de buitenlucht. Je voelt je nog zo fit achteraf.
• Fondue of gourmet? Als je zelf gasten ontvangt, kan je bij deze typische feestschotels een uitgebreid groentebuffet presenteren. Ben je uitgenodigd voor een fondue- of gourmetavond en is het groenteaanbod op tafel eerder beperkt? Niet erg. Soms verloopt een feest gewoon niet zoals jij het in je hoofd had. En dat is geen drama. Eén avond maakt heus het verschil niet op de weegschaal.
Ruil de traditionele, maar o zo rijkelijke kerststronk eens in voor een lichter alternatief. Ga bijvoorbeeld voor een dessertbord waarop je een drietal kleinere desserthapjes (bv. een lichte chocolademousse, een plak gegrilde ananas …) schikt. Dat ziet er bovendien geweldig uit.

HLN+ bundelde tal van adviezen over hoe je rampen aan tafel best aanpakt en hoe je een stressloos kerstmenu maakt. Bekijk hier het feestdossier.

Deze artikels lees je ook binnen het feestdossier:

Een mooie feesttafel hoeft niet veel te kosten. Véronique Leysen geeft tips

Doseren begint bij het aperitief

Tante Kaat lost je rampen aan tafel op




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.