River Cleanup organiseert vandaag verschillende cleanups om zwerfafval langs rivieren te bestrijden

River Cleanup
Vandaag, 21 september, is het World Clean Up Day en naar aanleiding van die dag wil River Cleanup zoveel mogelijk steden langs rivieren proper maken om zo de oceanen te vrijwaren van plastiek.

Elk jaar belandt 8 miljard kilogram afval ongecontroleerd in onze zeeën en oceanen. 80% hiervan komt daar terecht via rivieren. Daarom organiseert River Cleanup vandaag verschillende cleanups langsheen rivieren om zo de bewustwording groter te maken én er verandering in te brengen.

Na het succes van de RhineCleanUp in 2018, breidt het project zich nu uit naar andere grote rivieren doorheen Europa. Samen met lokale partners organiseert River Cleanup grote acties langs 10 belangrijke rivieren: Volga, Rijn, Schelde, Maas, Neris, Neman, Drin, Belaya, Don en de Donau om zo meer dan 20.000 mensen in 200 steden en 15 landen te betrekken.

In België zullen vandaag meer dan 50 cleanups in steden langs de Schelde, Maas en hun zijrivieren georganiseerd worden. In Antwerpen zijn er 2 startlocaties (Nieuw Zuid en Belvédère).

Wil jij ook je steentje bijdragen? Rep je dan nu naar een van de startplaatsen. Alle info vind je hier.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Delta indigo Charlie kilo

  De 10 meest vervuilende rivieren 8 daarvan zitten in afrika en de andere 2 van indie en China. Zouden ze daar ook aan het kuisen zijn? Neen want Europa zal het wel uit de oceaan halen...zelfde met het klimaat....

 • François Tielemans

  Wij zijn pleziervaarders en halen regelmatig allerlij afval uit het water,ook tijdens onze vaartochten. De waterbeheerders halen aan de sluizen ook geregeld vuiligheid uit het water. Als iedereen voor eigen deur keert is gans de straat proper is een gezegde dat echter weinig word opgevolgd.moest dit wel gebeuren waren zulke eenmalige acties niet nodig.

 • guido vermeyen

  Dus de knechtjes moeten afval ruimen die onverlaten achtergelaten hebben, zonder respect voor de omgeving.....wie vervuilt betaalt, zeker de petro- chemie...in Afrika en overal eigenlijk....wij betlen ongelooflijk veel taks op onze brandstof, geld dat regering gebruikt om uitgaven te 'verrichten"....onnodige uitgaven...en maar regeltjes verzinnen om het leven onaangenaam te maken....zinloze projecten, zoals ondeskundig heraanleggen van wegen...

 • Marc Verbrugghe

  Prachtige actie,ware het niet dat deze mooie initiatieven overschaduwd worden door de laksheid van de wielerbonden, wielerploegen, en profrenners in het bijzonder, die hun flessen en andere afval overal wegwerpen. Als ze zoveel kunnen verdienen, dan mogen ze meer respect hebben voor mensen die het milieu willen proper houden. Veertigduizend flessen worden in de R.v.FRankrijk zomaar weggeworpen. Schandalig voor organisaties die het voorbeeld zouden moeten geven.

 • Gaston FOUBERT

  Benieuwd of daar ook 15.000 kinderen gaan aanwezig zijn.