Psychologen verklaren: schoonmaken helpt stress verminderen

Shutterstock
Liggen jouw kasten nog onder het winterstof? Start dan vandaag je lenteschoonmaak, het doet wonderen voor je mentale gesteldheid! Enkele psychologische verklaringen:

Voldoening

In je vrije tijd opruimen of poetsen is beter voor je gemoed dan televisiekijken of op je smartphone scrollen. Het geeft je een meer voldaan gevoel. Dat blijkt onder andere uit een Amerikaanse studie. 70% van de Amerikanen voelt zich na schoonmaken voldaan, 61% voelt zich ontstrest en 54% zelfs relaxed.

Controle

Onder stress zien we soms door de bomen het bos niet meer. Daarom gaan we op zoek naar dingen waarover we ons wél de baas voelen. We vallen terug op repetitieve handelingen zoals schoonmaken. De controle over de situatie geeft ons een gevoel van rust.

Spanning wegnemen

Het is bewezen dat visuele chaos voor stress zorgt. Het stresshormoongehalte is hoger bij vrouwen die in een puinhoop leven dan bij vrouwen die in een schoon huis wonen. Stress op het werk, daar valt weinig aan te veranderen. Aan een slordig huis daarentegen kan je wel iets doen door de handen uit de mouwen te steken en komaf te maken met die wanorde.

Therapie

We kunnen zeggen dat wat ‘gezonde’ stress voordelig is. Het motiveert ons om op te ruimen en dat laatste is dan weer een echte self-care-therapie. 10 minuten per dag schoonmaken zou helpen om stress te verminderen. Iedereen aan het schoonmaken dus!
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Als ik mijn administratie eens op punt moet zetten, dan krijg ik daarbij enorme stress. Als uitvlucht begin ik dan vaak ge poetsen en ja, het geeft een heerlijk gevoel. Alles opgeruimd en stress is weg :-)

 • Sandra Peeters

  Poetsen? Bah nee, 't is dat 't moet maar verder hekel aan. Opruimen, en vooral vertikaal klasseren, dat is zalig...alle rommel weg...leeg huis...En als bonus is dat akelige poetsen naderhand ook sneller gedaan. Maar beter nog, zet je man eraan, of haal een poetsdienst in huis en lees in de plaats een goed boek of ga shoppen. Daar relax je nog veel beter van.

 • Lilly Daems

  En die psychologen met hun centen laten dan wel elke dag een kuisvrouw komen en ze voelen zich dan beter ! Zelfs beter dan U . Want moe worden ze er niet moe van .

 • jayse abdul

  Ik werk in de schoonmaaksector en ik kan het beamen. Ik ben zo stressvrij, als ik na mijn werk begin te mediteren, dan zweef ik binnen de kortste keren 30 cm van de grond net als Boedha. Het loon in de schoonmaak is geene vette, maar de innerlijke rust compenseert dat wel.