Pompoenen uit eigen tuin kunnen giftig zijn

ThinkStock
Een pompoen uit eigen tuin gebruiken om soep van te maken? Daar moet je goed mee opletten. Het Antigifcentrum waarschuwt dat elk jaar 30 tot 50 meldingen binnenkomen van mensen die ernstig ziek zijn na het eten van giftige pompoenen. 

Hun klachten zijn uiteenlopend. Hevige buikpijn, braken, bloederige diarree, duizeligheid, hartkloppingen, veel speeksel in de mond. Vaak blijkt dat ze een sierpompoen hebben gegeten, of een pompoen uit eigen tuin waarvan ze dachten dat die eetbaar was, maar die door kruisbestuiving een giftige stof van een sierpompoen bevatte.

Er is een truc om te weten of een pompoen eetbaar is. "Je kunt het niet altijd zien", zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. "Het beste wat je kan doen, is proeven van de rauwe pompoen. Als die zeer bitter smaakt en een beetje irriteert in de mond, spuw je dat stukje het best meteen uit. Dan mag je hem zeker niet opeten."

Pompoenen uit de supermarkt zijn natuurlijk wel allemaal geschikt voor consumptie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel van Velzeke

    een bittere pompoen is niet te eten ,je moet meer dan gek zijn . ik koop nooit zaad en weet ondertussen wel dat ook de kleur met de smaak niet dezelfde is bij kruisbestuiving

  • Andres Michiels

    En waarom zijn die uit de supermarkt dan wel ok, is daar dan geen kruisbestuiving mogelijk misschien?

  • carl goderis

    Wat voor een zever....dus bij een kweker/landbouwer zal dit dus ZEKER NIET voorvallen??? Daar kan GEEN kruisbestuiving plaatsvinden??? Laat ons een boom en wat gras dat nog groen is...... Kweken en soep van maken..... Ze is zoveeeeeel lekkerder !