Onverwacht bezoek? Met deze drie snelle tips maak je het huis binnen de tien minuten schoon

Getty Images
Je lief belt om te zeggen dat je schoonouders onverwacht op bezoek komen voor een aperitief. Geen paniek, dankzij dit stappenplan van Liesbeth Verboven, schoonmaakexpert bij Het Poetsbureau, is – of lijkt – je huis binnen de kortste keren spic en span.

1. Concentreer je op de woonkamer, de keuken en het toilet 

Liesbeth Verboven: “Dat zijn de ruimtes waarin we het meeste leven. En in de andere kamers komen je gasten waarschijnlijk toch niet.”

2. Pak ruimte per ruimte aan

“Loop niet van het een naar het ander. Anders creëer je chaos en is de kans groot dat je dingen over het hoofd ziet. Wandel van voren naar achteren door elke kamer en ruim eerst grondig op. Ligt er papier dat weg mag? Sorteer dat meteen. Durf bepaalde zaken zoals reclameblaadjes gewoon weg te gooien.”

3. Afstoffen hoeft niet

“Want dat doe je normaal sowieso wekelijks. Als je elk potje en pannetje gaat afstoffen, verlies je te veel tijd. Bovendien merken de meeste gasten het echt niet als er hier en daar wat stof ligt. Je kan beter elke kamer stofzuigen en er daarna met een klamme dweil door gaan. Op die manier hebben je gasten de indruk dat het echt proper is.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pieter Werlo

    "Afstoffen hoeft niet. Want dat doe je normaal sowieso wekelijks". Zo kan ik ook tips bedenken om het huis in 10 minuten schoon te maken. Stap 1: maak wekelijks je huis volledig schoon. Stap 2: kies een willekeurig moment. Stap 3: wacht tien minuten. Je huis is nu volledig schoon.

  • emiel wouters

    Ik heb maar een tip nodig. Ik zeg direct, "kijk niet naar al dat vuil, ik kan niet kuisen omdat ik ALTIJD onverwacht bezoek heb". Dan snoer je direct alle monden en dan durven ze zeker niet met de vinger over de kast te wrijven. Niet kuisen, groot lawaai en iedereen met zijn mond vol tot op de grond. Wie zou de slimste zijn?