Ontdek met je gratis Hello Belgium Railpass de uithoeken van België: 8 verrassende bestemmingen

Getty Images/iStockphoto
Sinds maandag kunnen alle inwoners van België die ouder zijn dan twaalf een gratis twaalfrittenkaart aanvragen bij de NMBS. De bedoeling? Belgen aanmoedigen om ons land met de trein te ontdekken. Maar waar trek je nu het best naartoe? Sophie Allegaert, reisjournaliste en bezielster van O Dierbaar België, geeft tips! 

1. Op ontdekking in Luik  

“Luik heeft een fantastisch mooi station. Van daaruit kan je wandelen naar La Navette Fluviale, oftewel een pendeldienst met twee bootjes die nog tot november in een lus op de Maas vaart. Er zijn zes haltes en je betaalt een euro per stop of acht euro om een hele dag van de bootjes gebruik te mogen maken. Geen zin om te varen? Luik is ook makkelijk te voet te doen. Klimmen, dalen ... en vergeet vooral ook de prachtige stadsrand niet.”

Het station van Luik.
Getty Images Het station van Luik.

2. Het strand voor jezelf in Zeebrugge  

“Zeebrugge is de ideale bestemming voor wie naar het strand wil, maar niet houdt van drukte. Hier komt bijna geen kat en aangezien het strand van Zeebrugge het breedste strand is van onze Belgische kust, heb je hier al-tijd plaats." 

Het strand van Zeebrugge.
Getty Images/iStockphoto Het strand van Zeebrugge.

3. Wandelen op de Kalmthoutse Heide  

“Op nog geen kilometer van het station van Heide - dat mij trouwens altijd énorm nostalgisch maakt, zo schattig is het -, ligt de Kalmthoutse Heide. Hier kan je urenlange wandelingen maken en genieten van de prachtige natuur. Wil je hier ook overnachten? Dan is Hotel Jerom een enorme aanrader!" 

De Kalmthoutse Heide.
Getty Images/iStockphoto De Kalmthoutse Heide.

4. Fietsen van Gent naar Antwerpen (of omgekeerd)  

“Neem je fiets mee op de trein en rijd na aankomst terug naar je vertrekpunt. Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde een speciale fietsroute tussen de twee steden.” 

5. Shoppen in Hasselt  

“Qua winkelaanbod moet Hasselt voor geen enkele grootstad in ons land onderdoen. Bovendien is het centrum van de Limburgse hoofdstad compact, zodat je tussen het winkelen door weinig tijd verliest." 

De Hasseltse skyline.
Getty Images/iStockphoto De Hasseltse skyline.

6. Brugge ontdekken minus de toeristen

“Geen cruises, geen bussen, geen grote hordes buitenlandse toeristen ... Dit is het moment bij uitstek om zélf de toerist eens uit te hangen in Brugge en te ontdekken waarom hier jaarlijks miljoenen buitenlanders neerstrijken."  

De Rozenhoedkaai in Brugge.
Getty Images De Rozenhoedkaai in Brugge.

7. Italië vinden in Genk  

“Neem de trein naar Genk en wandel dan naar de Vennestraat voor het ultieme Italiëgevoel in eigen land. Breng nadien een bezoek aan C-Mine of Labiomista, of slenter rond in de charmante tuinwijken waar vroeger de mijnwerkers woonden.”

De Genkse C-Mine.
Getty Images/iStockphoto De Genkse C-Mine.

8. Gone with the wind  

“Kijk ‘s ochtends vanwaar de wind komt, zoek een station dat je wind mee garandeert en spoor dan met je fiets mee die richting uit. Niks heerlijker dan met de wind in de rug terugkeren.”  

Meer tips vind je op www.odierbaarbelgie.be
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • emiel wouters

    Gratis bestaat niet, als je bedenkt dat de regering de rekening betaald kan je al denken van waar het geld komt. niet van de wist dat de NMBS maakt maar van de zuurverdiende centjes die jij verdient hebt. En denk er aan hoe meer je rijdt hoe groter het gat, en hoe maar je zal betalen. Dus denk eens na of je deze ticketjes naar de zon wel aanneemt. Ik in alle geval niet.

  • Emi Hergersberg

    hoe moet iemand van 75 jaar die reispas bestellen ? Ik kan tegenwoordig zelfs de tram niet meer nemen :-)

  • Mia Fournier

    Ik reis met een rolstoel en zou ook graag gebruik maken van de railpass. Vraag is : welk station is aangepast om mij als rolstoelpatiënt te ontvangen ?