NINA tipt: de Gentse Feesten, een volksfeest voor iedereen

#beautiful #ghent #belgium #cities #travelbelgium #visitbelgium #discoverbelgium #ghentcity #instaghent #festival #sundays #wonderlust
Het is weer zover: de Gentenaars en vrienden bouwen voor de 173ste keer een feestje in de Gentse binnenstad. 10 dagen lang vinden er meer dan 4.000 evenementen plaats, op 343 locaties. En dat op quasi alle momenten van de dag, voor verschillende doelgroepen.

Veel mensen bezoeken de Gentse Feesten als toerist. De stad intrekken en de sfeer opsnuiven door plaatselijke straatacts mee te pikken, langs kraampjes te slenteren of een snack aan een van de vele eetkramen te verorberen. Heb je geluk, dan dans je de polonnaise op het Sint-Veerleplein, of kan je genieten van een gratis concert op Sint-Baafs of de Korenmarkt.
Toch worden de Feesten vaak als druk, luid en onoverzichtelijk ervaren.
Daarom gingen wij voor jou op voorhand het programma van de Feesten eens bekijken, en haalden er de tien leukste dingen uit.

1. Gent vanop het water
Ken je Gent niet zo goed, maar wil je toch aangenaam kennismaken? Probeer het dan eens vanop het water. Aan de Gras- en Korenlei heb je verschillende rederijen die je graag een gegidst bezoek aanbieden voor 30 minuten. Kinderen kunnen mee, en mensen die slecht te been zijn kunnen met een beetje hulp ook aan boord. Speel je liever zelf kapitein? Ga dan kanovaren of huur een eigen bootje. Schip ahoy!

2. Back to basics met Church
In een kerk moet je normaal zwijgen, maar tijdens de Feesten hoeft dat in de Sint-Jacobskerk helemaal niet: een verkoelende pop-up bar opent er immers zijn deuren. Voor de nostalgici onder ons: de Sint-Jacobsomgeving is ook de plek waar de feesten in de jaren 1960 weer op gang werden getrokken door onder meer Gents volksfiguur Walter De Buck.

HLN

3. (Gegidste) wandelingen
Verschillende organisaties bieden tijdens de Feesten themawandelingen aan voor het hele gezin, waarbij verschillende delen van Gent bezocht worden, met of zonder gids. Een aanrader om niet-gekende details over Gent en haar geschiedenis te weten te komen.

4. Gentsch theater
Niets zo leuk om eens een avondje Gentsch theater mee te pikken. Verschillende zalen bieden quasi dagelijks komische, ontroerende verhalen aan. Nieuwe verhalen, zoals de Tet Talk van Pascal Platel, of oude verhalen, zoals het Mijn ma es uuk agent van Romain Deconinck. Daarnaast is er ook dagelijks het LACHT Comedy Festival in de Vooruit met toppers als Adriaan Van den Hoof en Urbanus. Lachen geblazen ook met het travestiegezelschap Les Folles de Gand. En uiteraard mag de Gentse volksheld van jong en oud, Pierke Pierlala in het huis van Alijn, niet ontbreken.

StadGent

5. Gentschefiesterommelmarkt
De eerste zondag van de Feesten kan je in de Volkstuinen van Gent-Assels (dichtbij de Blaarmeersen) een rommelmarkt meepikken. De ongedwongen sfeer en hopelijk goed weer maken het een aangename kuieractiviteit.  

6. Rondleidingen
Ook de Gentse musea bieden specifieke tentoonstellingen aan die Gent en haar eigenheden benadrukken, en dat soms in het Gentsch.

7. Bal 1900
Waan je de laatste zondag van de Feesten (wat trouwens ook de dag van de lege portemonnees is) terug in 1900. Geniet van de dansparen op de Kouter die voor de gelegenheid gekleed zijn in jurken en kostuums van de vorige eeuw, of neem zelf deel!

8. Zebrabeach
Terwijl de kinderen in een ondiepe vijver spelen, kunnen de ouders met een cocktail in de hand genieten van zebrabeach, wat neerkomt op een strand in eigen stad. Mag het iets sportiever? Waarom dan niet gaan sporten in de Blaarmeersen?

HLN

9. Ontbijten in thema
Ontbijten zoals in de middeleeuwen, of in een klooster: tijdens de Gentse Feesten kan je het zo gek niet bedenken. Er zijn bijvoorbeeld ook bot'rammen met uufvlakke aan de Vlasmarkt, hoewel die vooral in de vroege uurtjes worden gegegeten.

10. Muzikaal vuurwerk met Die Verdammte Spielerei
Op zondag 17 juli aan de Portus Ganda vanaf 23u: spektakel verzekerd!

Alvast een vree wijze Gentsche Fieste gewenst!

StadGent