Naar waar gaan we op reis? In 70% van de gevallen beslist de vrouw

thinkstock
De baas in huis? Dat is de vrouw, althans als het over reizen en vakantie gaat. Uit cijfers van de boekingssite Prijsvrij.be blijkt dat in 70% van de gezinnen de vrouw het initiatief neemt om een vakantie te zoeken én de reisbestemming en -formule bepaalt. Opvallend detail: voor de praktische boekingsdetails wordt meestal wel de naam (en bankkaart) van de man opgegeven.

De online vakantieaanbieder Prijsvrij.be analyseerde de gegevens van meer dan 140.000 klanten in België en Nederland en kwam daarbij tot enkele opmerkelijke bevindingen. Zo blijkt het initiatief om de site te bezoeken veel vaker in handen te liggen van vrouwen (69%) dan mannen (31%). Dezelfde verhouding zie je terug bij het daadwerkelijk boeken van de vakantie: 38% gebeurt door de man, 62% door de vrouw.

Meer geduld

De redenen zijn volgens Melvin Oomes van Prijsvrij duidelijk: "Degene die de reis zoekt en boekt moet zich goed kunnen inleven in wat elk gezinslid graag doet en hierbij een juist evenwicht vinden. Wellicht beschikken vrouwen over iets meer geduld om dé perfecte vakantie te vinden in het brede aanbod, eentje die past bij iedereen én binnen het gezinsbudget."

De man is financieel verantwoordelijk

Opvallend is dat de verhouding omkeert bij het opgeven van de hoofdboeker, zeg maar de financieel verantwoordelijke.  Dat is in 58% van de gevallen nog steeds de man. "Dit is mogelijk nog eerder uit gewoonte", verklaart Oomes. "Maar laat er geen twijfel over bestaan: de officieuze 'vakantiebaas', is de vrouw."